

IMBIROWA ZIELONA HERBATA
Połączenie imbiru z zieloną herbatą daje niesamowity efekt, czy to zapragniemy napić się jej latem, czy zimą. Ten pierwszy bowiem orzeźwia a drugi ochrania przed zarazkami. Ich współdziałanie daje tak fantastyczne efekty, że postanowiliśmy użyć ich do stworzenia Zielonej herbaty imbirowej. Listki herbaty pochodzące ze sławnej prowincji Yunnan w połączeniu z kawałkami imbiru tworzą kompozycję o świeżym, lekko słodkim i delikatnie pieprzowym smaku. Wypróbujcie. Smakuje wspaniale, zarówno gorąca, jak i mrożona.
Skład
Zielona herbata Yunnan OP 86%, Kawałki imbiru 12%, Naturalny aromatNapar i smak herbaty
Zielona herbata imbirowa łączy w sobie słodką świeżość klasycznej i bardzo popularnej chińskiej herbaty zielonej oraz pikantność imbiru. Cudownie smakuje gorąca (można ją wzbogacić kropelką miodu), jak również mrożona.
Pochodzenie herbaty
Yunnan jest prowincją dosłownie pachnącą herbatą. Według historycznych zapisków, w południowo-zachodnich Chinach herbatę uprawia się od 2100 lat. I choć jej eksport do innych krajów świata zapoczątkowano 200 lat temu, Yunnan Tea bardzo szybko zyskała miliony fanów. Wszystkie tereny, gdzie rosną krzewy herbaciane, są położone na wysokości 1200–2000 metrów nad poziomem morza. Rosną w środowisku o temperaturze od 12 do 23 °C i średnich rocznych opadach wynoszących 1000-1900 mm. W maju i październiku przechodzą przez Yunnan monsuny, a od listopada do kwietnia jest słonecznie i sucho. Wszystko to w połączeniu z wyjątkowymi właściwościami gleby, stoi za bogatym smakiem lokalnych, zazwyczaj zielonych herbat.
Herbaty Yunnan są doceniane nie tylko za swój wyjątkowy smak, ale i za zdolności przeciwdziałania licznym dolegliwościom. Ludzie w Europie, Azji i Ameryce wykorzystują jej moc do poprawiania jakości i wspomagania aktywności życia, a także jako dodatek do różnego rodzaju diet i kuracji oczyszczających. Dodanie imbiru do tej sypanej herbaty umacnia pogodę ducha i pobudza odczucie przyjemności oraz koncentrację.
Imbir jest ziołem pochodzącym przede wszystkim z terenu Azji. W Indiach bądź Chinach jest znany od wielu tysięcy lat. Chodzi o kłącza imbiru lekarskiego (Zingiber officinale), pędy tej rośliny dorastają do wysokości 90 cm. Kłącza zawierają substancje biologicznie czynne, takie jak seskwiterpeny, zingiberen, kurkumen i zingiberol. Z uwagi na pieprzowy i słodkawy smak, imbir jest ważnym składnikiem ciasteczek, lemoniad, może być dodawany do mięs, jak również do herbaty i kawy.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Herbatę zieloną zalewamy wodą o temperaturze 70-80 °C (po ok. 2 minutach od zagotowania), w stosunku 1 łyżeczka do herbaty na 150-200ml.
2. Do dzbanka, dodajemy 1 łyżeczkę więcej.
3. Czas parzenia to 2-3 minut (filiżanka pod przykryciem) i przecedzamy.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CHINA GUNPOWDER SUPER - zielona herbata

Japan Sencha cytrynowa – zielona herbata
