HERBATA Z KONOPI Z LIŚCI KONOPI FINOLA - CBD 1837 mg/kg
Krajowa produkcja, uprawa bez nawozów, ręcznie zbierane, staranne suszenie i maksymalna ilość czynnych substancji. Herbata z liści konopii jest popularna ze względu na zawartość wyjątkowych kannabinoidów, terpenów i flawonoidów. Jasny żółto-zielony napar ma świeżo trawiasty zapach i podobnie też smakuje. Korzystne efekty tego naturalnego napoju doceniają osoby cierpiące na bezsenność i mające problemy trawienne.
Skład
100% liści konopi Finola max 0,2% THCNapar i smak zioła
Herbata z liści konopia Finola daje jasny żółto-zielony napar z delikatnie trawiastym zapachem. Smak jest łagodny, przypominający świeże zioła.
Pochodzenie zioła
Rośliny konopia siewnego (Cannabis sativa), z których jest przygotowany ta herbata pochodzi z Czech południowych Moraw. Były hodowane bez stosowania nawozów sztucznych, oprysków chemicznych lub genetycznie zmodyfikowanych organizmów. Odmiana tzw konopia przemysłowego Finola została wyhodowana w Finlandii i jest wykorzystywana głównie do zbierania liści i nasion. Herbata z konopii zawiera tylko liście.
Pochodzenia konopii oczywiście musimy szukać w centralnych rejonach Azji. Dziś uprawa tego zioła jest rozszerzona niemal na całym świecie, ponieważ bardzo dobrze się dostosowuje i może być używane do wielu celów. Roślinę tą jako pierwszy opisał Carl Linné w 1737 roku, kiedy pojawiła się u podnóża Himalajów.
Najczęściej występujący rodzaj konopii jest właśnie konopie siewne. Stosunkowo mało wymagająca roślina osiąga wysokości 1,5 do 5,5 m, długi trzonek nie jest gęsto rozgałęziony, duże piłkowate liście na nim rzadko nasiadają. Konopie kwitną powoli - rośliny są dwupienne, czyli wyróżnia się rodzaj męski i żeński. Owocem to gładka, jasnoszara aż brązowa niełupka. Jednoroczna roślina jest stosowana jako źródło wytrzymałych włókien w produkcji tkanin, dywanów, toreb, siatek i lin lub technicznych materiałów izolacyjnych. Olej uzyskiwany przez wyciskanie nasion jest stosowany w przemyśle kosmetycznym oraz w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym.
Konopie zostały wspominane już w średniowieczu. Herbaty z konopii, wywary i napary mają w herbarium uzdrowicieli ludowych swoje stałe miejsce. Dwieście lat temu, marihuana była podawana na przykład w celu łagodzenia bólu oraz do poprawy trawienia. Mówi się, że królowa Wiktoria stosowała go w łagodzeniu zaburzenia miesiączkowania.
Herbata z liści konopia Finola zawiera liście z roślin specjalnie przygotowanych do naparów i wywarów. Certyfikacja producenta pokazuje zawartość THC mniej niż 0,2 procent, co odpowiada polskiemu prawodawstwu, które toleruje w żywnościach jego zawartość do 0,3 proc.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
100 °C | 8-10 minut | 1 łyżeczka na 150 - 200 ml |
Sposób przygotowania
- Konopii zalać wrzącą wodą o temperaturze 100 ° C, w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Jeśli chcecie uzyskać jak najwięcej korzyści z liści, dodajcie odrobinę mleka lub śmietnki do naparu. W tłuszczach kannabinoidy są lepiej uwalniane.
- Napar również świetnie smakuje z kroplą miodu.
- Czas ekstrakcji 8-10 min (pod przykryciem) a następnie scedzić.