

Guduchi Bio (Tinospora cordifolia) - proszek
Jeśli nazwa rośliny pochodzi od eliksiru, który zapewnił hinduskim bogom nieśmiertelność i wieczną młodość, nie można nie mieć wielkich wymagań i oczekiwań. A guduchi może bez trudu wszystkie je spełnić. Drobno zmielony proszek z łodygi tinospora cordifolia, wyhodowanej organicznie w zgodzie z naturą, przynosi korzyści ciału i rozpieszcza duszę.
Skład
Guduchi BIO 100%Napar i smak zioła
Guduchi ma gorzki smak, dlatego często mieszany jest z mlekiem bądź innymi ziołami. Sam napar ma jasnobrązowy odcień ze złotymi refleksami przypominający wywar z imbiru.
Pochodzenie zioła
Guduchi, po łacinie Tinospora cordifolia, jest nazywana chininą indyjską. Tę pnącą roślinę można również znaleźć pod nazwą giloy lub amrita. W sanskrycie amrit oznacza nektar, w związku z czym ajurweda uznaje guduchi za nektar bogów. Rośnie w niektórych częściach Półwyspu Indyjskiego, w Birmie i na Sri Lance. Ma duże liście w kształcie serca i rodzi czerwone jagody. Łodyga jest biała w środku, po nacięciu, jej powierzchnia robi się lekko żółta.
W ajurwedzie guduchi jest wysoko ceniona od tysiącleci. Wpływa bowiem na wszystkie trzy dosze, czyli ruch, energię i metabolizm. Producenci kładą nacisk na uprawę organiczną bez zbędnych chemicznych interwencji człowieka. Mimo że dla jej dobroczynnego działania można wykorzystać całą roślinę, na rynku można znaleźć przede wszystkim przetworzoną łodygę tego zioła, w postaci proszku lub nalewki.
Tradycyjnie guduchi dodaje się do mleka, ale i czystą ciepłą wodą niczego nie popsujecie. Dla poprawy smaku i pomnożenia korzyści zdrowotnych, miesza się go z innymi ziołami, na przykład doskonale współgra z kurkumą. Wsypując proszek do alkoholu, w prosty sposób uzyskacie domową maść na wszelkiego rodzaju dolegliwości. Ponieważ jednak jest adaptogenem, czyli wzmacniaczem odporności i pomocnikiem w radzeniu sobie ze stresem, nie zaleca się długotrwałego ciągłego stosowania wewnętrznego.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
Sposób przygotowania
- Proszek Guduchi mieszamy z wodą w proporcji 1 łyżeczka na 250 ml wody.
- Przyjmujemy 2 razy dziennie, najlepiej rano i po południu. Spożywanie wieczorem może powodować bezsenność.
- Zalecany okres stosowanie, to 2-3 miesięcy.















Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ASHWAGANDHA BIO - żeńszeń indyjski-proszek

BRAHMI - proszek
