

GRUZIŃSKA HERBATA - mieszanka czarnych herbat
Aromatyczna mieszanka czarnych herbat z Chin i Cejlonu jest idealna dla pogodnego śniadania lub spokojnych popołudniowych przekąsek. Gruzińska herbata jest silna, bogata w smaku i pełna pobudzającej teiny. Namieszaliśmy ją tak, aby przynieść ci piękne doznania smakowe i równocześnie dodać energii do pracy, sportu i ostatecznie wprawić w relaks. Bo wszystko ma swój czas.
Skład
Czarna herbata 100%Napar i smak herbaty
Mieszanka Gruzińska herbata daje ciemno mahońowy napar z charakterystycznym aromatem i smakiem. Herbaciana mieszanka jest dopasowana do typowego smaku gruzińskiej herbaty. Napar jest silny, umiarkowanie cierpki, na końcu owocowy.
Pochodzenie herbaty
Ponieważ herbata gruzińska składa się z liści herbaty dwóch supermocarstw herbacianych, spójrzmy na każdą z nich oddzielnie. Jak im to idzie razem, stwierdzisz sam po pierwszy łyku.
O Chinach i herbacie napisano tysiąc książek. Liście różnych kształtów, zapachów i smaków są z kulturą i życiem ludności Państwa Środka najwyraźniej związane od czasu panowania cesarza Chen-Nung (2737 p.n.e). Dzisiaj w Chinach produkowano jest ponad 8000 rodzajów herbaty i herbaciane ogrody pokrywają znaczną część powierzchni. Do gruzińskiej herbaty użyliśmy liści z Yunnanu. Południowo-zachodnia prowincja posiadająca wysokie góry i imponujące doliny eksportuje herbatę przyjemnie świeżą i harmonijną. I właśnie taki jest lokalny klimat.
Chociaż czarne herbaty w Yunnan produkowane są dopiero od 20 wieku, należą do najbardziej pożądanych na całym świecie. Zawierają one dużą liczbę młodych pączków (tipsów), które nadają im miękkość i są uprawiane, zbierane i przetwarzane z przysłowiową chińską opieką.
Cejlon ma na herbacianym niebie również pewne miejsce. Wyspa w Azji Południowo-Wschodniej koncentruje się na eksporcie czarnej herbaty, która jest słusznie uważana za najlepszą na świecie. Herbaty z Cejlonu do dnia dzisiejszego piją na angielskim dworze królewskim, są, ale popularne w całej Europie oraz w Japonii, Tajwanie i Stanach Zjednoczonych. Uprawa, zbiór i przetwórstwo herbaty są z Cejlonem (obecnie Sri Lanka), tak ściśle związana, że eksperci są przekonani, że wyginięcie krzewów herbaty oznaczałoby dla Sri Lanki katastrofę gospodarczą.
Prawdziwa czarna herbata z Cejlonu oznaczona logiem lwa z mieczem, budzi zainteresowanie u wielu fałszerzy. Mieszają z nich znane śniadaniowe mieszanki, afternoon tea i popularny Earl Grey.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Czarną herbatę zalać wodą w temperaturze 100 °C w stosunku 1 łyżeczka do 150-200 ml.
- Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas ekstrakcji 2-3 minut (pod przykryciem), a następnie scedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

MASALA CHAI - czarna herbata

ENGLISH BREAKFAST - czarna herbata
