

DZIURAWIEC LIŚCIE- zioło
Na pewno go znacie. Wysoka roślina wieloletnia, której przypisywane są właściwości lecznicze od starożytności, jest w domu w całej Europie. Nie bez powodu ma wiele ludowych nazw. Ziele św. Jana, świętojańskie ziele, krzewniczek, przestrzelon, dzwonki Panny Marii. Po prostu tam pomaga, gdzie się pojawi. Wspiera psychikę, trawienie i gojenie. Dziurawiec jest po prostu gwiazdą na zielarskim niebie. Już od tysięcy lat.
Skład
Dziurawiec 100%Napar i smak zioła
Herbata z dziurawca ma jasny pomarańczowy kolor i charakterystyczny ziołowy zapach. Podczas degustacji poczujesz najpierw przyjemną słodycz, a po niej łagodną cierpkość i gorycz. Wywar z ziela dziurawca można dosłodzić łyżeczką miodu.
Pochodzenie zioła
Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum), to około 60 cm wysoka bylina, której właściwości lecznicze są znane już od czasów starożytnych. Wspomina o niej grecki lekarz Pedaniusz Dioskoridés jako zioło, które zatrzymuje krwawienia miesiączkowe i jest silnie moczopędne. Wywar w połączeniu z winem miał obniżać gorączkę i leczyć ukąszenia węża. Dym z zapalonego dziurawca miał oczyszczać powietrze i był używany do wypędzenia złych duchów. Chrześcijanie dawali dziurawcu wiele nazw, najczęściej nazywany jest świętojańskie ziele, bo podobno wzrosło z kropli krwi, które skropiły ziemię z przebitego języka Jana Chrzciciela.
Ziele z drewnianą u dołu łodygą i wyrazistymi żółtymi kwiatami rośnie w całej Europie, w północno-zachodnich Chinach, Afryce i Azji Mniejszej. U nas znajdziemy go od nizin aż po obszary pogórza, na słonecznych, suchych brzegach lasów, łąk i ścieżek.
Dziurawiec najczęściej zbierany jest w czasie kwitnienia, czyli w lipcu i sierpniu. Ideałem jest sucha pogoda, około 10.godziny rano. W tym czasie dziurawiec zawiera najwięcej olejków eterycznych. Zielarze zioła wiążą do bukietu i te wieszają w cieniu. Temperatura suszenia nie powinna przekraczać 35 ° C
Świeży dziurawiec może być również używany do produkcji oleju lub nalewki.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Ziele dziurawca zalać wodą w temperaturze 100 °C w stosunku od 1 do 2 łyżeczki na 200 ml.
- Do herbaty w imbryku dodać 1-2 łyżeczki więcej.
- Okres ekstrakcji wynosi 15 minut (pod przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

OKRĄGŁE SITKO NA ZIOŁA ø 62mm
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BUZDYGANEK LIŚCIE (Tribulus Terrestris) - zioło

RUMIANEK (Matricaria chamomilla) - kwiat
