

DZIEWANNA KWIAT (Verbascum densiflorum) - zioło
Jaskrawo żółte kwiaty dziewanny są mile widzianą ozdobą przydomowych ogrodów. Powinny mieć swoje miejsce także w domowych apteczkach. Jedna z najstarszych roślin leczniczych już w starożytności zyskała miano zioła o niesamowitych właściwościach. Prawdą jest to, że ludzie cierpiący na przewlekły kaszel, bóle mięśni, reumatyzm lub mają trudno gojące się rany, sięgają po kwiaty dziewanny.
Skład
100%Napar i smak zioła
Magiczna kombinacja cytrusowo-ziołowego aromatu i słodkiego miodowego smaku oczaruje każdego.
Pochodzenie zioła
Krótko mówiąc, nie można nie zauważyć wyrośniętych okazów dziewanny (Verbascum densiflorum). Dzięki imponującej wysokości do dwóch metrów, wygląda wśród wszystkich innych roślin niczym złota latarnia morska. Chodzi o dwuletnią roślinę, która w całości pokryta jest małymi strąkami. Od maja do września ozdobiona jest jaskrawo żółtymi kwiatami. Kochają je pszczoły, dlatego dziewannę często sadzi się w okolicach pasiek.
Dobrze sobie radzi praktycznie w każdych warunkach - nie przeszkadza jej bezpośrednie nasłonecznienie, brak składników mineralnych w glebie, susza ani nachylenie terenu. Jej domem jest cała Europa, dlatego też łatwo można ją spotkać i w naszych okolicach. Znajdziemy ją także na kontynencie amerykańskim. Na przykład Indianie wkładali liście dziewanny do swoich mokasynów, aby rozgrzewać stopy.
Medycyna ludowa pieje pochwały na temat jej kwiatów. Zbiera się je a następnie ostrożnie suszy się je na słońcu. Dodając je do miodu, otrzymacie doskonały syrop, który ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, doskonale sprawdzają się też jako dodatek do potraw. Napar z kwiatów dziewanny ma prosty i niepowtarzalny smak. Można go pić bądź używać w postaci kompresów.
Może być przyjmowany w rozsądnych ilościach przez kilka tygodni, a następnie zalecamy zrobienie krótkiej przerwy. Jak to bywa w przypadku większości ziół, dziewanna nie jest zalecana dla kobiet w ciąży oraz karmiących.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1.Dziewannę zalewamy gotującą się wodą o temperaturze 100°C, w stosunku 1-2 łyżeczki na 250 ml.
2.Parząc herbatę w dzbanku dosypujemy 1-2 łyżeczki dodatkowo.
3.Czas parzenia to 15 minut (filiżanka pod przykryciem) i przecedzamy.




















Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

RUMIANEK (Matricaria chamomilla) - kwiat

KORZEŃ LUKRECJI (Glycyrrhiza glabra) - zioło
