

MACIERZANKA PIASKOWA NAĆ (Thymus serpyllum) - zioło
Jeśli mielibyście mieć w domu przynajmniej jedno zioło tak macierzankę. Należy do ziół o właściwościach leczniczych o szerokim spektrum działania i używa się ją przez cały rok. Wiosną np. w zmęczeniu i bezsenności, w lecie na siniaki i zwichnięcia, jesienią w astmie i na skurcze , a w zimnie podczas przeziębienia. Trochę macierzanki lub tymianku miejcie zawsze w zapasie.
Skład
Macierzanka piaskowa 100%Pochodzenie zioła
Pełna wdzięku nazwa i jeszcze bardziej pełen wdzięku wygląd. Trwały półkrzew tworzący puszyste "poduszki" z maleńkich fioletowych kwiatów jest mile widzianą częścią ogrodów i parków. Zwykle tymianek występuje na łąkach i granicach w całej Europie. Nazywa się ją matką tymianku, ta ulubiona przyprawa to jej podgatunek.
Macierzanka swym uroczym zapachem przyciąga pszczoły i motyle. Nic dziwnego, że często sadzi się ją wokół pasiek. Miód z nij jest bardzo smaczny. Trwale zielona roślina nosi łacińską nazwę Thymus serpyllum. Stosunkowo niewielkie zioło pełza po ziemi i rośnie głównie na szerokość.
Starożytni Egipcjanie używali tymianku do balsamowania ciał. Ale wkrótce stało się jasne, że może przynieść znacznie większe korzyści jako roślina lecznicza. Liście zbiera się najczęściej w czerwcu i suszy powoli w niskiej temperaturze. Użycie macierzanki jest naprawdę szerokie. Może być stosowana do kompresji olejku, przygotowania kąpieli lub kompresu, a także tak lubianego naparu. Na ten w normalnej ilości może pozwolić sobie każdy z wyjątkiem osób z zaburzeniami tarczycy. Kobiety w ciąży i karmiące piersią jej spożycie powinny wcześniej skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Podobnie jak w przypadku wszystkich ziół, zalecamy krótką przerwę po ośmiu tygodniach stosowania.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
-
Macierzankę zalać wodą o temperaturze 100 °C w stosunku 1 łyżeczka na 250 ml wody.
-
Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
-
Czas ekstrakcji 15 minut (pod przykryciem), a następnie odcedzić.




















Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

SZAŁWIA LIŚCIE (Salvia officinalis) - zioło

RUMIANEK (Matricaria chamomilla) - kwiat
