

CZYSTEK TURECKI MIELONY (Cistus incanus) - zioło
Już od tysięcy lat czystek wspiera leczenie zakażeń. Liście tego wieloletniego krzewu rosnącego w krajach Śródziemnomorskich z pięknie pachnącymi kwiatami, smakują ziołowo i z lekką goryczą. Ale to nie ma wielkiego znaczenia. Najważniejsza jest jednak jego zdolność do wspierania fizycznego i psychicznego zdrowia konsumentów. Można zrobić z niego herbatę lub zmieszać go z jogurtem. Interesujące jest to, że pod koniec 20 wieku czystek zdobył prestiżowy tytuł rośliny roku w Europie.
Skład
Cistus 100%Napar i smak ziół
Jasnozielony proszek można zalać gorącą wodą lub spożywać bezpośrednio jako część posiłków. W obu przypadkach smak będzie ziołowy, gorzki i aromatyczny. Napar jest jasny, żółtozielony.
Pochodzenie zioła
Wieloletni krzew z wyrazistymi różami przypominającymi kwiaty, jest uprawiany głównie w krajach Śródziemnomorskich. Dlatego zwie się go także górska róża lub rock rose. Zielarze rozpoznają do 200 gatunków z rodzaju czystka, można na niego natrafić także w Ameryce Północnej i Południowej.
Nazwa łacińska Cistus incanus kwitnie od czerwca do września. Dla wielu polskich ogrodników, jest popularny dla swych dekoracyjnych kwiatów o silnym zapachu. Czystek jest wyjątkowo wrażliwy na niską temperaturę. Dlatego w naszych krajach bardziej jest uprawiany jako roślina doniczkowa, którą w sezonie można wystawić na zewnątrz, ale w zimie musi być chroniona przed chłodem, w pomieszczeniu.
Bardzo interesujący jest cykl życia rośliny. Wymaga ciepłych, otwartych i słonecznych siedlisk. Doskonale przeciwstawia się upałom i częstym pożarom. Ponadto żyją w symbiozie z borowikiem purpurowym i lakówką pospolitą, równocześnie Cytinus hypocistis - roślina ta pasożytuje na roślinach z rodzaju czystek, która żyje w korzeniach podczas kwitnienia. Niektóre gatunki są niezbędnym składnikiem pożywienia dla larw motyli. Wybrane rodzaje czystka uwalniają do powietrza olejki eteryczne, które w suchych i gorących warunkach są zdolne do samozapłonu. Do efektów leczniczych zbierane są liście czystka. Mogą być one suszone lub wykorzystywane do nalewek.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Czystek zalać wodą w temperaturze 100 °C w stosunku od 1 do 2 łyżeczki na 150-200 ml.
- Do herbatę w czajniku dodać 1 łyżeczkę więczj.
- Okres zaparzenia 2-5 minut (z przykryciem) a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

DARJEELING EARL GREY – czarna herbata

EARL GREY – czarna herbata
