

CHUCHUHUASA - zioło
Magiczna Amazonia wydała kolejny skarb! Ma indiańską nazwę i wieści o jego niezwykłych efektach zdrowotnych idą przez świat jak burza. Chuchuhuasa wzmacnia witalność mieszkańców dżungli od setek lat. Wywar z kory mitycznego drzewa pomaga organizmowi radzić sobie z zapaleniem i problemami ze stawami. A przede wszystkim - wielkie zastosowanie ma na bóle kręgosłupa.
Skład
CHUCHUHUASA 100%Napar i smak herbaty
Napój z Chuchuhuasi ma nieoczekiwanie pyszny, słodki smak. Nieco przypomina orzechy. Napar ma głęboki czerwony kolor. Wywar z kory drzewa peruwiańskiego Chuchuhuasi nadaje się do picia przez cały dzień.
Pochodzenie herbaty
Indianie z lasów amazońskich doskonale zdają sobie sprawę, że w przyrodzie znajdą wszystko, czego potrzebują. Drzewo Chuchuhuasi nazwali według zdolności jego kory w leczeniu problemów stawów i pleców. Chuchuhuasi oznacza "drżące plecy". Na trzydzieści centymetrów wysokie drzewo (Maytenus laevis), które rośnie tylko w tropikach Amazonii, jest w centrum uwagi naukowców od 1960 roku. Wyciąg z jego czerwonawej kory stał się przedmiotem licznych badań. Ich wyniki wskazują, że działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Włoscy naukowcy dwadzieścia lat później potwierdzili silne właściwości antyoksydacyjne, które w istotny sposób przyczyniają się do profilaktyki chorób nowotworowych Unikalnym składem chemicznym kory drzewa zajmują się również Japończycy czy Amerykanie. Wskazują oni, że znaleźć można w niej alkaloidy, katechiny, saponiny, chinony, kwasy organiczne i inne substancje.
Chuchuhuasi to ogromne drzewo, jego szeroka korona wytwarza baldachim lasów deszczowych. Ma duże liście i małe białe kwiaty. Rośnie dziko w Peru, Boliwii, Ekwadorze i Kolumbii, również zaczyna się ją uprawiać do celów farmaceutycznych. Miejscowa ludność i mieszkańcy Amazonki piją wywar z jego kory trzy razy dziennie przez okres co najmniej jednego tygodnia. Używają go jako środek wzmacniający i wspomagający odporność.
Chuchuhuasi jest degustowany także jako smakołyk. Wyciąg kory w rumie z trzciny cukrowej, który w Amazonii znajdziecie pod nazwą "Jungle drink", należy do popularnych atrakcji turystycznych. Otrzymać go też można jako "go-juice" - pomaga przy długich wędrówkach w dżungli, łagodzi ból obciążonych mięśni i stawów.
Gdy będziesz wypytywać się o Chuchuhuasi, to zapytaj o Shipibo-Conibo, Chocha Huasha, Chichasha czy może Chuchuasi- są to inne nazwy tego zioła.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Wsypać 1 łyżeczkę suszonych ziół, zalać 1000 ml zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 20 minut.
Nie należy zasłaniać pokrywką pojemnika, wywar się zredukuje.
Zlać wywar.
Używanie : Dorośli 2 - 3 razy dziennie 300 ml, dzieci od 3 lat 1 razy za dzień 300 ml
Można dosłodzić pszczelim miodem.




















Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

OKRĄGŁE SITKO NA ZIOŁA ø 62mm
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

LAPACHO MATTO GROSSO

MUNA MUNA (Minthostachys setosa)- zioło
