

CHINA GUANGXI JASMINE SILVER NEEDLE BEENG CHA 200 g - herbata biała
Że nic nie może być lepsze od doskonałości? Chińscy mistrzowie herbaty z pewnością tak nie uważają. Jeśli starzenie się może tak wiele zrobić dla pu-erh, to co zrobi z ekskluzywną i dla wielu prawdopodobnie najlepszą na świecie białą herbatą, Silver Needle Jasmine? Rezultat jest więcej niż znakomity. Całkowicie niekonwencjonalne prasowanie do kołacza i niebiańska gra smaków z typowym, urzekającym aromatem stanowią definicję nowego szczytu wśród herbat.
Skład
100%Napar i smak herbaty
Napar ma złoty odcień, który jest znacznie bardziej wyrazisty niż w przypadku klasycznego Silver Needle. Pełny smak jestdelikatnie słodki, z przyjemnym, trwałym zakończeniem. Jaśmin jest również wyczuwalny na języku i przeplata się z herbatą w harmonijnej symbiozie.
Pochodzenie herbaty
Kraj gór, lasów, rzek i niezwykłej herbaty. Tak w skrócie można opisać chiński region autonomiczny Guangxi. Dzięki subtropikalnemu klimatowi kwitną tu krzewy herbaciane. Dlatego też tamtejszy ogród herbaciany jest prawdziwym arcydziełem. Pachnąca jaśminem Silver Needle sama w sobie jest luksusowym doświadczeniem, ale jeśli dać jej jeszcze kilka lat leżakowania, otrzymamy rzadką i wyjątkową białą herbatę, której nie sposób się oprzeć.
Do produkcji odmiany Silver Needle wybierane są tylko najlepsze, białe, puszyste kwiatostany. Zbiór odbywa się w całości ręcznie, a pędy są delikatnie formowane w cienkie igły. Następnie następuje suszenie, które zwykle odbywa się w specjalnym pomieszczeniu o kontrolowanej temperaturze, ale w przypadku Jasmine Silver Needle Beeng Cha preferuje bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Daje to dużo czasu na naturalne utlenienie, co pozwala na połączenie smaków i wydobycie słodyczy. Kwiaty jaśminu są następnie wkładane między pędy w regularnych odstępach, a ich aromat przyciąga herbatę.
Jak tylko igiełki są wysuszone zostają szybko parzone i prasowane w 200-gramowe placki, które odcina się nożem przed zaparzeniem herbaty. Następnie wszystko pozostawia się do dojrzewania w taki sam sposób, jak w przypadku pu-erh. Okres dojrzewania Silver Needle jest jednak ograniczony, a za idealny uważa się 7 lat. Z każdym rokiem odpoczynku herbata nabiera nowego wymiaru, a prawdą jest, że na to, co dobre, trzeba poczekać.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Guangxi Jasmine Silver Needle wsypać w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml wody. W przypadku parzenia herbaty w czajniczku należy dodać 1 dodatkową łyżeczkę.
2. Zalać herbatę wodą o temperaturze 70-80°C.
3. Parzyć przez 2-3 minuty (w filiżance pod przykryciem), a następnie przecedzić.
4) Herbatę można pozostawić do 4-krotnego zaparzenia.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CHINA PAI MU TAN - biała herbata

Guangxi Białe Pióro - biała herbata
