

China Anji Bai Cha Mao Feng - zielona herbata
Piękne do oglądania, piękne do smakowania. Liście chińskiej Anji Bai Cha Mao Feng wyglądają jak delikatna koronka, która po zalaniu gorącą wodą zamienia się w słodko kwiatowy napój. Krótko mówiąc, ta zielona herbata definiuje delikatność i lekkość. Po tradycyjnych ogrodach z prowincji Zhejiang możemy spodziewać się tylko tego, co najlepsze.
Skład
Zielona herbata Chiny Anji Bai Mao Feng 100%Napar i smak herbaty
China Anji Bai Cha Mao Feng zapewnia napar o pięknym żółtym kolorze. Smak można określić jako słodki, delikatny, z nutami kwiatowymi. Jest bardzo harmonijny, pozostawia przyjemny, długotrwały ślad na podniebieniu. Herbata ta doskonale nadaje się do przygotowania cold brew, czyli namaczania w zimnej wodzie przez długi czas.
Pochodzenie herbaty
Chińska prowincja Zhejiang słynie na całym świecie z wysokiej jakości zielonej herbaty. Położona na wschodnim wybrzeżu kraju, ma bardzo długą tradycję uprawy drzewek herbaty chińskiej (Camellia sinensis). Plantacje herbaty są często pielęgnowane przez pokolenia rolników. Nic dziwnego, że eksportują najsłynniejsze chińskie herbaty, które cieszą się zainteresowaniem wśród prawdziwych koneserów. Herbata, którą zaraz zaprezentujemy, łączy w sobie dwie odmiany - świeżą Bai Cha i delikatną Mao Feng. Oboje pochodzą z regionu Anji na północy prowincji Zhejiang.
Zdrowe środowisko i troska o naturę są kluczowe dla mieszkańców Anji, dlatego mają oni tendencję do praktykowania ekologicznego rolnictwa i wykorzystywania lokalnych warunków naturalnych do produkcji upraw w sposób, który nie zanieczyszcza otoczenia. "Mimo że nasz region jest górzysty, codziennie przyjmujemy dużą liczbę gości. Góry, wody i czyste powietrze Anji są teraz cennymi towarami - mówi na przykład Qian Kunfang, lokalny sędzia okręgowy. Produkty rolne uprawiane całkowicie naturalnie stanowią obecnie 40 procent rynku, ale ambicje są znacznie większe. Co więcej, rolnictwo ekologiczne przyciąga inwestorów do Anji, a lokalny rząd jest na tyle surowy, że nie pozwala na żadne projekty mające negatywny wpływ na środowisko. Oprócz drzewek herbacianych, w Anji uprawia się również bambus, warzywa i kwiaty.
Ale wracając do herbaty. Bai Cha charakteryzuje się długimi, igiełkowatymi liśćmi. Jej nazwa może sprawiać wrażenie, że jest to biała herbata, ale "Bai Cha" w tym przypadku odnosi się do faktu, że jest ona wytwarzana z pierwszych pędów drzew herbacianych o bardzo jasnych liściach. Są one skubane przez robotników pod koniec marca lub na początku kwietnia. Mao Feng jest bardziej kręcony i powstaje z pierwszych trzech liści zbieranych później niż Bai Cha. Smak pierwszej jest orzeźwiający, natomiast druga ma kwiatowe podteksty i słodycz.
Obie zielone herbaty wspaniale się uzupełniają, dzięki czemu można cieszyć się prawdziwie harmonijnym napojem o pięknym posmaku.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Herbatę zalać wodą o temperaturze 70-80 ⁰C w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml.
Aby przygotować herbatę w czajniczku, dodać 1 dodatkową łyżeczkę.
Czas naparu 2-3 minuty (filiżanka przykryta), następnie przecedzić.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

LONG ZHU JAŚMIN - zielona herbata

CHINY MILK MAO FENG - zielona herbata
