

CATUABA KORA - zioło
Brazylijczycy mają zmysłowość we krwi. To jest wiadome. Mniej wiadomy jest fakt, że już od setek lat stosowana jest kora z drzewa miejscowych lasów deszczowych. Catuaba smakuje lekko gorzko i może trochę drzewnie. To jednak nie zmienia jej zdolności do zwiększenia libido oraz walki ze stresem i niestrawnością. Napoju indiańskiego plemiona Tupi warto spróbować.
Skład
Catuaba 100%Napar i smak zioła
Nie spodziewaj się wyraźnego smaku. Wywar z ugotowanej Catuaby jest trochę drzewny, gorzki, a na końcu jest wyczuwalna słodkość oraz delikatna ziołowość. Przeważa drzewny zapach. Napój ma czerwonawo mahoniowy kolor.
Pochodzenie zioła
Kolejny z cudów brazylijskiej dżungli nazywany jest catuaba. Jest to ulubiony na świecie środek poprawiający potencję, można znaleźć go pod nazwami Caramuru, katuaba, Pau de reposta, tutuaba lub cataguá, piratancara lub Angelim rose. We wszystkich przypadkach chodzi o korę drzewa erythroxylum catuaba zresztą pokrewny temu, który jest używany do wytwarzania kokainy. Jednak Erythroxylum catuaba nie zawiera odurzających lub uzależniających substancji. Przeciwnie jest bogata w związki, które mają pozytywne skutki na organizm.
Catuaba, czasami nazywana jest czerwoną korą. Chodzi o korę drzewa, która jest zbierana w bardzo cienkich warstwach, aby mogła dorastać bez narażania całego drzewa. Drzewo jest na 2-5 m wysokie i wyrastają z niego żółte bądź pomarańczowe kwiaty. Ma owalne, małe, niejadalne owoce w kolorze ciemnożółtym.
Indianie Tupi jako pierwsi odkryli jego niezwykłe właściwości i działanie oraz wychwalali zalety tej rośliny. Indiańskie plemiona Tupi należą do najbardziej znaczących rodzimych brazylijskich narodowości. Według naukowców w lasach deszczowych Amazonii osiedlili się ponad trzy tysiące lat temu. W roku 1500 oszacowano liczbę mieszkańców na 1.000.000 ludzi. Dziś to tylko ułamek ludzi. Oprócz kanibalistycznych rytuałów i doskonałej znajomości wpływu roślin Amazonii plemię Tupi dało światu wiele słów używanych do dnia dzisiejszego – np. Arara (papuga), Tucano (tukan), Mandioca (maniok) lub abacaxi (ananas). Catuaba stała się częścią ich tradycji.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Catuaba spożywana jest jako wywar. Zalać 1-2 łyżki na 0,5 litra wrzącej wody.
- Gotować na małym ogniu przez 10-15 minut.
- Odstawić i pozostawić do zaparzenia na 15-20 minut.
- Odcedzić

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BUZDYGANEK LIŚCIE (Tribulus Terrestris) - zioło

DAMIANA - zioło
