BOMBA WITAMINOWA - zielona herbata
Czy lubisz kombinację kolorystyczną bujnej zieleni i ciemnożółtej barwy? Czy lubisz słodkość ozdobioną świeżą kwasowością? Lubisz zieloną herbatę, papaję i kwiaty wrzosowe? Jeśli tego nie wiesz, to teraz jest czas na przetestowanie mieszanki Bomba witaminowa. Nazwa nie jest bezpodstawna. Przygotuj się na napar pełny witamin, przeciwutleniaczy i minerałów.
Skład
Herbata zielona 78%, Kandyzowana papaja, Spirulina, Naturalny aromat, Kwiaty wrzosu, Witamina C, E, B6, B1, B12, kwas foliowy, biotyna, nikotynamidZapach i smak herbaty
Zielona herbata daje wspaniały zapach żółtego koloru, który chcesz po prostu spróbować. Kiedy to zrobisz, smak słodko-smakowy, delikatnie jagodowy z miodową końcówką zostanie z tobą na długo.
Ta mieszanka herbaty może być również użyta do przygotowania zdrowej herbaty z lodem. Napełnij dzbanek do 2/3 kostkami lodu i napełnij je ciepłym napojem. Ozdób cytryną lub gałązką mięty.
Pochodzenie herbaty
Z niewielką przesadą możemy powiedzieć, że bez zielonej herbaty Chiny nie byłyby tym, czym są. Wiadomo, że tradycja picia herbaty sięga ponad 5000 lat. Wiadomo również, że pomimo ilości wszystkich, obecnie dostępnych "nowoczesnych" napojów, zielona herbata nadal zajmuje pierwsze miejsce w rankingu popularności na świecie. I dobrze wiadomo, że jest nie tylko wyjątkowo smaczna i orzeźwiająca, ale także zawiera korzystne antyoksydanty i witaminy. Dlatego zielona herbata cieszy się taką popularnością zarówno w Azji, jak w Ameryce czy w Europie.
Produkcja zielonej herbaty dla niewtajemniczonych może wydawać się łatwa. Jest jednak odwrotnie. Konieczne jest nie tylko ścisłe przestrzeganie procedury, ale również szczególna troska. Liście herbaty o najwyższej jakości są skręcane ręcznie i zbierane wcześnie rano. Najczęściej zbiera się najmłodsze 2-3 listki. Zawierają one maksimum teiny i antyoksydantów, dzięki którym zielona herbata jest tak bardzo ceniona.
Po wysuszeniu listki herbaciane są poddane krótkiemu, ale intensywnemu procesowi odparowania. Jest to proces trwający 10-30 sekund, który jest kilkukrotnie powtarzany. Dzięki niemu dochodzi do zatrzymania procesu utleniania, a herbata zachowuje piękny szmaragdowy kolor i aż 90% wszystkich ważnych substancji. Następnie listki są zwijane w igiełki, suszone i segregowane.
Owoc papai pochodzi z Ameryki Środkowej, chociaż obecnie jest uprawiany również na Dalekim Wschodzie oraz w niektórych krajach afrykańskich. Być może ze względu na swój wyjątkowy smak i pełnię witamin, papaję nazywa się "owocami aniołów".
Mniej widocznymi składnikiem herbaty jest spirulina. To nie jest roślina, ale słodkowodna jagoda. Uważa się ją za jedną z najlepszych artykułów spożywczych tzw. super foods. Korzystają z niej także amerykańscy astronauci. Spirulina jest ceniona ze względu na wysoki poziom żelaza, wapnia i witaminy A, K i B.
Efekty herbaty
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
70-80 °C | 3-4 minut | 1 łyżeczka na 150 - 200 ml |
Sposób przygotowania
-
Herbatę zalać wodą w temperaturze 70-80 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
-
Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
-
Czas ekstrakcji wynosi od 2 do 3 minut (pod przykryciem), a następnie odcedzić.
Potrzebujesz porady?
Wartość energetyczna: | 4 kJ / 1kcal |
Tłuszcze: | 0.1 |
z tego nasycone: | 0.1 |
Sacharydy: | 0.2 |
z tego cukry: | 0.1 |
Białka: | 0.1 |
Sól: | 0.01 |
7. 5.