

BIG JADE EARRING - biała herbata
Big Jade Earring jest unikalną białą herbatą. Ręcznie przebrane liści herbaty przeszły długą drogę, zanim trafiły na nasz stół. Ale są tego warte! Patrz na pojawiające się wstążki, które spadają na dno filiżanki. Tego widoku nigdy nie zapomnisz. I ten zapach!
Skład
Biała herbata BIG JADE EARRING 100%Napar i smak herbaty
Herbata po zalaniu jej wodą powoli rozwija się i opada na dno filiżanki. Napar jest bardzo subtelny i miodowo żółty. Bogaty zapach może przypominać siano rozgrzane słońcem. Smak jest słodki, gładki.
Pochodzenie herbaty
Chińska prowincja Yunnan jest producentem wielu herbat. Big jade earring są wśród tych, na których produkcję zostały położone najwyższe wymagania. Cały proces odbywa się ręcznie. W przeciwnym razie nie byłoby możliwe, by wyprodukować małe prawidłowe pierścienie. Na rynku w zielonej wersji można znaleźć ją pod nazwą Yu Huan. Biała herbata jest powszechnie produkowana tylko w Chinach. Największe ilości pochodzą z prowincji Fujian, ale Yunnan nie stoi na uboczu. Południowo-zachodnie Chiny słynną ze starych krzewów herbacianych rosnących tu podobno od 800 lat. Dlatego nie jest zaskakujące, że uprawy, pielęgnacje i zbiory na wzgórzach w Chinach (Camellia sinensis) należą w Yunnan do tradycji kulturalnych o wysokiej wartości. Właściciele ogrodów herbaty uczą się rzemiosła od swoich ojców i dziadków, zbiorem herbaty zajmują się ich żony i córki. Produkcja białej herbaty to bardzo delikatny proces. Po zbiorze delikatnych pąków i najbliższych białych liści herbata się powoli suszy. Trzeba dbać na to, żeby nie uruchomiła się nagle oksydacja enzymów, która kolor herbaty mogłaby zmienić na brązowy. W tej sytuacji zmieniłby się jej smak i aromat. Do łagodnej i pożądanej oksydacji jednak dochodzi. Więdnięcie trwa kilka godzin. Dalej herbatę Bid Jade ręcznie się formuje i starannie wysusza. Po zaparzeniu ciepłą wodą herbata ta zapewni wspaniałe widowisko. Zalecamy przygotowywać ją w szklanym czajniku by nie ominęły ciebie te estetyczne wrażenia.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę zaparz gorącą wodą o temperaturze 70-80 °C (cca 2 minuty po zagotowaniu wody) w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml wody.
- Do naparu w dzbanku, dodajcie 1 łyżeczkę więcej.
- Po 2 - 3 minutach (nakryty kubek) odcedź.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

BAWEłNIANE SITKO L - 1 szt.

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

SILVER NEEDLE - biała herbata

CHINA KEKECHA - żółta herbata
