Potrzebujesz porady?
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Efekty ubosu
I znowu do Peru. Zastanawiamy się, czy tam rośnie drzewo, które nie ma magicznego wpływu na nasze zdrowie. Ubos to kolejny z tych cudów.
Jeśli go nie znacie tak przeczytajcie co potrafi:
- jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy,
- tłumi skurcze,
- przyspiesza gojenie się ran i pryszczów,
- pomaga w bólu,
- reguluje trawienie i zatrzymuje biegunkę,
- jest zalecany w anemi,
- dodaje energii,
- ma działanie przeciwzapalne i odtruwające,
- działa przeciwko infekcjom grzybiczym i bakteryjnym.
Hiszpańska śliwka, jak się czasem mówi o ubos, uwielbia suche miejsca na obszarach tropikalnych. Znalezienie go nie stanowi problemu, na przykład na Karaibach czy na Filipinach. Jednak jego główne zaplecze znajduje się w Ameryce Południowej - Peru i Brazylii.
Jest to dość wysokie drzewo, które produkuje owalne owoce, które nadały mu jego śliwkowy przydomek. Owoce można spożywać świeże, ale konieczne jest aby były przejrzałe, w przeciwnym razie nie posmakujecie za dużo. Nasiona są również toksyczne, więc bądźcie ostrożni.
Z ubosu można również przetwarzać oprócz owoców, liście oraz korę. Zwłaszcza kora jest popularna w ostatnim czasie a w wysuszonej i pokrojonej formie znajdziecie ją i u nas. Usunięcie kory powinno być jednak bardzo delikatne, aby nie uszkodzić drzewa. Dlatego zalecamy kupowanie tylko od certyfikowanych producentów.
Jego stosowanie jest bezpieczne a przygotowany napr możecie popijać lub użyć do kompresji. Kobiety ciężarne i karmiące powinny jednak unikać ubos.