Potrzebujesz porady?
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Efekty śliwek
Rozumiemy, że kieliszek śliwowicy wzmacnia stosunki sąsiedzkie, jednak śliwki mogą znacznie więcej dla naszego zdrowia.
Zobaczcie co wszystko potrafią:
- dzięki zawartemu włóknu i niskiej wartości kalorycznej pomagają w odchudzaniu,
- korzystne dla kobiet w ciąży,
- poprawiają przepływ krwi, zapobiegając tym samym problemom z sercem,
- ustawiają wewnętrzną równowagę komórkową, która jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu,
- zwalczają stres i niepokój,
- przyspieszają metabolizm,
- spowolniają pogorszenie widzenia związane ze starzeniem się,
- tłumią nieprzyjemne objawy grypy,
- pomagają w problemach z trawieniem.
Pierwsze oznaki istnienia śliwek sięgają okresu neolitu. Rosną na drzewie zwanym śliwką śliwkową, która jest ulubioną częścią wielu ogrodów. Śliwek jest niezliczona ilość gatunków, ale ta, o której wszyscy wiemy, pochodzi prawdopodobnie z Kaukazu. Dziś rozprzestrzenia się na cały świat.
Śliwki są pestkowce. Mają różnie zabarwioną skórkę, najczęściej ale jest to niebiesko-fioletowy odcień. W miąższu znajdujemy żółty kolor. Mają słodki, soczysty smak i nic dziwnego, że należą do najpopularniejszych owoców letnich.
Owoce można przetwarzać na różne sposoby. Można je jeść surowe lub suszone, przygotować z nich marmoladę, kompoty lub alkohol (śliwowicę). Zastosowanie w gastronomii jest niewyczerpane. W przypadku suszenia zaleca się stosowanie specjalnej techniki z użyciem mrozu. Dzięki temu korzyści zdrowotne pozostają prawie niezmienione w porównaniu ze świeżymi owocami.