Potrzebujesz porady?
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Efekty Shiitake
Apteka Matki Natury zapoznała nas już z wieloma przedstawicielami grzybów, które przynoszą naszemu organizmowi dobre samopoczucie. Często jednak zapomina się w tym względzie o grzybach shiitake, które stanowią nieodłączny element większości azjatyckich specjałów kulinarnych. Jednak napar z proszku tego przysmaku to prawdziwe dobrodziejstwo dla naszego zdrowia.
Oceńcie sami, co potrafi:
- wspomaga układ sercowo-naczyniowy,
- zwiększa odporność organizmu,
- reguluje trawienie i pracę jelit,
- poprawia funkcje poznawcze,
- ułatwia utratę wagi
- dostarcza energii,
- jest zalecany jako suplement w leczeniu nowotworów oraz jako element rekonwalescencji,
- obniża poziom szkodliwego cholesterolu
- korzystnie wpływa na skórę i włosy.
Shiitake lub grzyb shiitake jest rodzimym grzybem południowoazjatyckim, który rośnie na drzewach shii, ale także na kasztanowcach, drzewach morwowych i dębach. Zwiększony popyt na ten przysmak ze strony przemysłu kulinarnego doprowadził do jego ukierunkowanej uprawy w Japonii, Chinach i na Tajwanie. Chociaż w swojej ojczyźnie jest znana od tysiącleci ze swoich właściwości zdrowotnych, w świecie zachodnim do niedawna uważano ją jedynie za źródło pysznego smaku.
Jest to jednak wielka niesprawiedliwość dla shiitake (łac. Lentinula edodes), ponieważ zawiera on ogromną ilość pożytecznych i ważnych substancji, za które nasz organizm może być wdzięczny. Na przykład, jest bogatym źródłem witaminy D, B2 i B6. Zawiera również lentinan i erytadeninę, substancje, które są odpowiedzialne za łagodzenie uszkodzeń komórek i rozbijanie cholesterolu.
W Japonii przeprowadzono wiele badań, które potwierdziły również przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe zdolności shiitake, a także jego pozytywne działanie w leczeniu anemii, wrzodów żołądka, cukrzycy i nadkwasoty. Nie dziwi więc fakt, że grzyb ten zyskuje w końcu popularność jako suplement diety poza Azją.
Suszona, a następnie zmielona forma przetwarzania shiitake jest niezwykle praktyczna. Z drobnego proszku można łatwo przygotować pyszny napar, który łączy smak prawdziwków z orzechami. Bardzo często proszek ten dodaje się również do herbat lub kawy, aby wzmocnić jego pożądane właściwości. Zdecydowanie zaleca się dodawanie shiitake do warzywnych smoothie.