

SHIITAKE grzyb - proszek
Miłośnicy azjatyckich kulinariów wiedzą już, jaki skarb kryje się w słynnych shiitake. Ale zapewne będzie dla nich dużym zaskoczeniem, że z tego drobno zmielonego grzyba można przyrządzić pyszny napój pełen słynnego piątego smaku umami, który świetnie nadaje się również jako dodatek do herbaty lub kawy. Jeśli jesteście entuzjastą wszystkiego, co nowe, to trafiliście we właściwe miejsce. Wasze kubki smakowe i zdrowie będą Wam za to wdzięczne.
Skład
Shiitake 100%Napar i smak zioła
Kolor naparu przypomina świeżo wyciśnięty cydr jabłkowy. Oprócz subtelnych nut grzybowych, wyraźnie wyczuwalny jest orzechowy smak, a lekko kwaśna nuta jest przyjemnym dodatkiem do ogólnego wrażenia, które jest jednak wyraźnie zwieńczone umami.
Pochodzenie
Jeśli w restauracji oferuje Wam jadalny twardnik japoński, prawdopodobnie nie będziecie wiedzieli na co się cieszyć. Nawet łacińska nazwa Lentinula edodes prawdopodobnie nie daje jasnego wyobrażenia. Ale kiedy słyszycie shiitake, możecie już ślinić się na samą myśl. Obecnie najpopularniejszy grzyb na świecie, który dzieli pierwsze miejsce z pieczarkami, jest prawdziwym rarytasem, a orientalna gastronomia byłaby bez niego o wiele uboższa.
Shiitake występuje naturalnie w południowo-wschodniej Azji, gdzie preferuje cieplejszy i bardziej wilgotny klimat. Jest to grzyb niszczący drewno, który lubi rosnąć na drzewach shii (stąd jego nazwa w języku japońskim). Ze względu na swoją popularność była również uprawiana wiele wieków temu, głównie w Chinach, Japonii i na Tajwanie. Zazwyczaj stosuje się metodę bezpośredniego rozmnażania, w której odcięte trzony shii są dołączane do już wyrośniętego grzyba i rośnie on naturalnie za pomocą zarodników.
W dzisiejszych czasach, kiedy zainteresowanie egzotycznymi przysmakami rośnie wraz z chęcią spróbowania zagranicznej kuchni w domu, nie jest już problemem znalezienie w większości sklepów niemal wszystkiego, co świeże. Jednak świeżość może nie jest najważniejszym kryterium w przypadku grzybów. Prawidłowo wysuszone grzyby zachowują wszystkie walory smakowe, zapachowe i odżywcze oraz nie ulegają szybkiemu zepsuciu. Jednocześnie możemy je mieć zawsze pod ręką, co jest po prostu niezwykle praktyczne.
Podobnie jest w przypadku suszonych i mielonych grzybów shiitake. Proszek jest tak drobny, że wystarczy zalać go gorącą wodą i z łatwością uzyskacie smaczny i wspaniale pachnący napar, który jest również dobry dla waszego organizmu. Można go również dodawać do warzywnych smoothie, w których królować będą orzechowo-musztardowe nuty. Konsystencja jest również idealna do zup, sosów czy steków. Smak umami sprawia, że każde danie lub napój staje się kulinarnym przeżyciem. Podobnie jest w przypadku suszonych i mielonych grzybów shiitake.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
Sposób przygotowania
Wystarczy zalać proszek z grzybów Shiitake gorącą wodą w proporcji 1 łyżeczka na 200-250 ml wody lub dodać do warzywnego smoothie. Nadaje się również do zup, sosów lub steków. Smak umami sprawia, że każde danie lub napój staje się kulinarnym przeżyciem.




















Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

OSTROPEST PLAMISTY OWOC - KRUSZONY

Grzyb REISHI BIO (Ganoderma Lucidum) - proszek
