Potrzebujesz porady?
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Efekty pomarańczy
Kolor zachodzącego słońca i stos witaminy C. Tak, mówimy o jednym z najpopularniejszych owoców cytrusowych - pomarańczy. Pomimo wielu form, wszystkie jej warianty mają jedną wspólną cechę. Soczysty smak i wielki wpływ na nasze zdrowie.
Zauważcie sami:
- mówi się, że regularna konsumpcja znacząco zmniejsza ryzyko udaru u kobiet,
- jest zalecany jako element zapobiegania zachorowaniom na raka i chorobom nerek,
- obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu,
- przynosi korzyści osobom z cukrzycą drugiego stopnia,
- wzmacnia odporność i zwalcza infekcje wirusowe,
- poprawia wzrok,
- reguluje trawienie i łagodzi zaparcia,
- odżywia skórę i tłumi początkowe objawy przedwczesnego starzenia,
- wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu.
Drzewo o okrągłej, jasnozielonej koronie w okresie dojrzewania owoców wygląda jakby ktoś na nie powiesił jasne lampiony. Pomarańcze są trochę mylone z owocami tropikalnymi. W rzeczywistości te cytrusy uwielbiają subtropikalny klimat, zbyt wiele tropikalnej wilgotności nie działa na nie dobrze. Pochodzenie drzewa pomarańczowego można prześledzić do Chin i Wietnamu. Stopniowo, wraz z rozwojem podróży służbowych, zostało ono również posadzona na południu Europy, a następnie na kontynencie amerykańskim. Pomarańcze to duża różnorodność odmian. Najczęściej dzieli się je na słodkie i gorzkie, a następnie dzieli się według tego kryterium do stosowania w gastronomii lub przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym.
Wykorzystanie pomarańczy jest więcej niż różnorodne. Cały owoc - miąższ i skórka - mogą być przetwarzane. Oba mają mnóstwo korzyści zdrowotnych, a ich kulinarne opcje są niewyczerpane. Skórka jest najczęściej suszona i może być dodawana do potraw lub mieszanek herbacianych dla wzmocnienia smaku.
Sok pomarańczowy wyciska się z miąższu, w stanie surowym jest ulubionym składnikiem sałatek, potraw mięsnych, a przede wszystkim deserów. Popularne są również kandyzowane kawałki i można nawet spotkać suszone odmiany tego owocu. Zaleca się jednak tak zwane liofilizowanie, które jest łagodniejsze i zachowuje więcej korzyści.