Potrzebujesz porady?
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Efekty matchy
Szmaragdowy cud, który się ukrywa przed słońcem. Herbata, której wyjątkowa pozycja w kulturze japońskiej, stała się tradycyjnym rytualnym napojem władców. Jabłko niezgody między Chinami a krajem wschodzącego słońca. Wszystko to jest związane z matchą.
Ale jest w niej o wiele więcej:
- odpręża umysł i relaksuje,
- jest bogata w ważne antyoksydanty,
- wspomaga pamięć i koncentrację,
- odtruwa organizm,
- jest zalecana jako element profilaktyki raka,
- dodaje energii,
- poprawia wzrok i walczy z uszkodzeniem wzroku w wyniku jaskry i zaćmy,
- wzmacnia odporność i zapobiega infekcjom,
- jest przydatna dla osób z cukrzycą drugiego stopnia i trudnościami gastroenterologicznymi,
- ma pozytywny wpływ na utratę wagi.
Matcha, choć tak nie wygląda, pochodzi z chińskiej herbaty, podobnie jak zielona, czarna lub biała herbata. Jednak jej przetwarzanie jest zupełnie inne. Trzy tygodnie do miesiąca przed zbiorem krzewy herbaciane są starannie przykryte przed promieniami słonecznymi w celu utrzymania dużej ilości chlorofilu w liściach. Po starannym ręcznym zbiorze żyły i łodygi są usuwane z najlepszych liści. Reszta jest gotowana na parze, szybko suszona, a następnie zmielona dużymi kamieniami granitowymi na drobny sproszkowany proszek o intensywnym zielonym kolorze.
Tradycyjny proces produkcji, a także rytualne przygotowanie samego napoju, opiera się na starożytnej historii Japonii. Napar z matchy był przygotowywany dla cesarzy i wyższych szlachciców, samurajów, a także z okazji ważnych uroczystości. Później został on również przejęty w Chinach. Obecnie trwa wielka debata między zwolennikami droższego wariantu japońskiej matchy i jej tańszych chińskich odpowiedników. Pomimo pewnych różnic należy stwierdzić, że korzyści zdrowotne płyną z obu.
Matcha, o wyjątkowym szmaragdowym kolorze i specyficznym słodkim smaku, staje się gastronomicznym hitem. Nie ma już problemu ze znalezieniem lodów lub czekolady o jej smaku, a także jest popularna w smoothie. Kupując proszek, dokładnie obserwujcie jego kolor. Matcha wysokiej jakości przygotowana powolnym mieleniem ma zawsze jasnozielony kolor. Wtórna, jest często żółtawa, spowodowało to nadmierne tarcie podczas produkcji, a ważny chlorofil zanikł. Zalecamy ostrożzne spożywanie kobietom w ciąży i karmiącym, głównie ze względu na zawartość kofeiny.