Potrzebujesz porady?
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Efekty kukichy
Poznajcie się z herbatą z gałązek:
- odtruwa organizm i wzmacnia odporność,
- przeciwdziała stresu i uczuciu niepokoju,
- zwalczanie zakażenia jamy ustnej,
- ułatwia redukcję wagi,
- wzmacnia kości,
- wyrównuje poziom glukozy we krwi,
- oczyszcza i odżywia skórę,
- jest zalecana jako element zapobiegania wystąpieniu raka i problemów z sercem,
- wspiera funkcje poznawcze, szczególnie pamięć i koncentrację.
Kukicha, czy też wiejska herbata, jest typowo japońską specjalnością. Zawiera suszone posiekane łodygi i gałązki z krzewów Camellia Sinensi. W związku z tym ma to samo pochodzenie roślinne, co klasyczne herbaty. Fermentacja odbywa się na poziomie zielonej herbaty, ale uzyskany smak jest bardziej orzechowy i kwiatowy. Prawdopodobnie najstarsza wzmianka o herbacie z gałązek pochodzi z obszaru Uji w pobliżu bardziej znanego miasta Kioto. Pierwotnie była to "resztkowa" herbata wieśniaków po tym jak sprzedały się zebrane liście herbaty. Stopniowo jednak przygotowanie kukichy zostało udoskonalone i dziś jest to delikatna sprawa. W Japonii nadal można znaleźć piętno niższości związane z tą herbtą, ale zachodnia część świata docenia ją z powodu jej ogromnych korzyści zdrowotnych.
Napar ma świeży zielony kolor i przyjemny zapach. Zawartość kofeiny nie jest zbyt wysoka, więc kukichu mogą pić również kobiety w ciąży i karmiące lub dzieci.