Potrzebujesz porady?
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Efekty anyżu
- reguluje trawienie, nie tylko u dorosłych, noworodkom i niemowlętom pomaga przy wzdęciach,
- niszczy bakterie i pleśnie w ciele i działa jako skuteczny środek w walce z wszami,
- łagodzi ból, działa także przeciwzapalnie i preciwskurczowo,
- jest ceniony przez ludzi z zaćmą, zakrzepicą i problemami z oddychaniem, w tym astmą,
- pomaga w zaburzeniach równowagi hormonalnej, zarówno w przypadku nieregularnych miesiączek, jak i menopauzie u mężczyzn i kobiet,
- zwiększa produkcję mleka,
- łagodzi podrażnioną psychikę i poprawia jakość snu,
- odtruwa organizm i zawiera dużą liczbę przeciwutleniaczy,
- odswieża oddech, jest bardzo przydatny w higienie jamy ustnej,
- wyrównuje ciśnienie krwi i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca i trzustki.
Anyż to jedna z najstarszych przypraw, jakie zna świat. Używali go już w egipskim królestwie i wspomnieli o nim w Ajurwedzie. Prawdopodonie pochodzi z obszaru, na którym znajduje się teraz Turcja, Syria i Egipt. Pierwsza wzmianka pochodzi z tekstów medycznych faraona sprzed 4000 lat, chwalił go potem i Hipokrates. Za ocean został sprowadzony przez hiszpańskich kolonizatorów w XVI wieku i rozprzestrzenił się tam szybko.
Pod nazwą tej przyprawy możemy sobie wyobrazić małe nasiona stosunkowo nie rzucającego się w oczy kwiatu, który kwitnie od lipca do sierpnia. Jedyną rzeczą, która wyróżnia go, to przenikliwy i odurzający zapach oraz we wrześniowy prezent w postaci magicznych nasionek.
Anyż jest używany od wielu wieków i kultur. Używa się go z powodu niepowtarzalnego aromatu i naturalnie słodkiego smaku w kuchni podczas pieczenia lub po prostu w formie wywaru. Jedni produkują z niego napoje alkoholowe, inni olejki eteryczne. Na prawdę każdy może sobie wybrać.