

WANILIOWE CIASTO - owocowa herbata
Wanilia jest najbardziej popularną przyprawą na świecie. Nie jest zatem zaskoczeniem, że kawałki prawdziwych strąków spotkasz tylko w rzeczywistych pysznościach. Jedną z nich jest sypana herbata Waniliowe ciasto. Poza aromatycznymi owocami drzewa waniliowego również zachwycą was jabłka, migdały, ananas i jogurtowe chrupki. I ma jeszcze jedną dużą zaletę- to ciasto przygotujesz w ciągu 10 minut.
Skład
Kawałki białego jabłka, Kawałki jabłka, Kawałki ananasu, Rodzynki sułtanki, Jogurtowe chrupki, Płatki migdałów, Kawałki wanilii, Płatki nagietka, Kwiat krokosza barwierskiego, Naturalny aromatNapar i smak herbaty
Waniliowe ciasto- sama nazwa z pewnością ją nie zawstydzi. Po otwarciu torebki z herbatą wnet się o tym przekonasz. Pachnie wspaniale waniliowo. Po zaparzeniu uzyskasz świeży, jasnożółty napar o smaku owocowym, lekko egzotycznym i bardzo zachęcającym. Jedna filiżanka nie wystarczy. Przygotować trzeba równo cały dzbanek!
Pochodzenie herbaty
Mogłoby się wydawać, że wanilii jest w tej herbacie najwięcej. Ale jest wręcz przeciwnie. Z przyprawami należy obchodzić się ostrożnie. Herbata zawiera ilość wanilii na tyle, by jej smak i zapach ładnie podkreślił inne surowce.
Przyprawa, którą znali Toltekowie i Aztekowie, została przywieziona do Europy w pierwszej połowie 16 wieku. Waniliowe strąki tak jak je znamy, mają za sobą długą drogę. I to nie tylko pod względem odległości.
Kwiaty wanilii - rośliny storczykowatej, która jest obecnie uprawiana i na Madagaskarze, Tahiti, Cejlonie, Seszelach zapyla są przez endemiczne owady i niektóre rodzaje kolibrów. Dlatego dużo czasu minęło, zanim się uprawa wanilii się spopularyzowała. Odkrycie sztucznego zapylania wyraźnie podniosło światową produkcję tej przyprawy i pozwoliło na jej ekspansję poza rejon, z którego pochodzi- Meksyk.
Strąki są zrywane około sześć miesięcy po kwitnieniu i są przetwarzane albo metodą na mokro lub na sucho. W obu przypadkach ważną rolę odgrywa fermentacja, dojrzewanie i suszenie.
Wanilię miejscowe plemiona wykorzystywali jako środek do pobudzania aktywności serca i ogólnej harmonizacji ciała. Dziś wiemy, że zawiera ona witaminy z serii B, kwas omega, potas, fosfor i sód. Dzięki temu pobudza zmysły i jest zalecana z walką ze zmęczeniem i złym samopoczuciem.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę zalać wodą w temperaturze 100 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Do herbaty w czajniku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Okres zaparzenia wynosi 8-10 minut (pod przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 9 kJ / 2 kcal |
Tłuszcze: | 0 g |
z tego nasycone: | 0 g |
Sacharydy: | 0.5 g |
z tego cukry: | 0.5 g |
Białka: | 0 g |
Sól: | 0 g |
10. 7.
27. 11.
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

DZIECIĘCE MARZENIE NATURALNA - owocowa herbata

UNIKALNE MANGO - owocowa herbata
