TRAGANEK BŁONIASTY (ASTRAGALUS) KORZEŃ - ZIOŁO
Traganek błoniasty, znany raczej pod poniekąd egzotyczną nazwą Astragalus, jest niewątpliwie jednym z filarów medycyny chińskiej. I nie chodzi tylko o jej ciekawie wyglądające gałązki. O Traganku i jego dobroczynnemu wpływowi na nasze zdrowie opowiada się od dawien dawna. Pokrojone w cienkie plasterki korzenie zaskakują smakiem i różnorodnością zastosowań oraz pozwalają zgłębiać tajniki medycyny ludowej.
Skład
Astragalus 100%Napar i smak zioła
Odwar z korzenia ma jasno-brązowy kolor i zaskakująco słodkawy smak z tonami drewna.
Pochodzenie zioła
Traganek błoniasty pochodzi z Azji. Chodzi o pięknie kwitnącą roślinę o łacińskiej nazwie Astragalus membranaceus. Jego domem są głównie słoneczne pastwiska i zbocza gór w Chinach, Mongolii i Korei Północnej. Ponieważ rodzaj Astragalus jest niezwykle szeroki, niektórych przedstawicieli traganka można spotkać w też innych częściach świata, w tym w Europie.
Korzenie pozyskuje się z roślin cztero- i pięcioletnich. Zbiór tradycyjnie odbywa się wiosną bądź jesienią. Korzeń o długości około jednego metra jest następnie pozostawiany do wyschnięcia na słońcu i dopiero potem krojony na bardzo cienkie żółte plasterki o zwartej i włóknistej teksturze.
Traganek znany również jako Huang Qi, jest integralną częścią ziołolecznictwa Fu - Zheng, którego celem jest odbudowa organizmu i przywrócenie mu równowagi. O Astragalus’ie po raz pierwszy wspomniano w związku z legendarnym Shennung, który był mitycznym chińskim cesarzem, żyjącym rzekomo w latach 2737 a 2697 p.n.e. Legendy mówią o nim jako o boskim rolniku i pionierze w dziedzinie farmakologii oraz ziołolecznictwa z naciskiem na stosowanie ziół.
Plasterki korzenia Traganka doskonale nadają się zarówno do stosowania zewnętrznego, jak i wewnętrznego. Można z nich w łatwy sposób przyrządzić pyszny napój, którego przygotowanie przebiega podobnie jak w przypadku wywaru ze świeżego imbiru. Posiekany korzeń jest również często dodawany do zup i dań mięsnych. Do stosowania zewnętrznego można bardzo łatwo przygotować z niego tonik lub nalewkę.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
100 °C | 15 minut | 2 łyżeczki na 250 ml |
Sposób przygotowania
- Zalać 1 łyżkę ziół 700 ml zimnej wody i doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
- Odcedź wywar i popijać 3 razy dziennie.