

OSTROPEST PLAMISTY OWOC - KRUSZONY
Może nie jest przyciągający, wyglądem bowiem przypomina osty. Ostropest jednak zasługuje na uwagę. Jego owoce były stosowane i zalecane przez starożytnego lekarza Disokoridesa i rzymskiego uzdrowiciela Pliniusza. Ostropest na pewno posiada wiodącą pozycję wśród ziół. I nie bój się jego skomplikowanej nazwy – odmienia się przez przypadki : ostropest, ostropestu, ostropestowi ...
Skład
Owoc ostropestu 100%Napar i smak zioła
Prawdopodobnie dlatego, że ostropest to zioło z wielkimi efektami prozdrowotnymi, nie potrzebuje być wyraźny w smaku i kolorze. Po zaparzeniu kruszonego owocu uzyskacie prawie biały, lekko mętny napar. Smak jest bardzo subtelny, niemal bez smaku.
Pochodzenie zioła
Roślina z botanicka nazwą ostropest plamisty (Silybum marianum) pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego i jest obecna na Wyspach Kanaryjskich, a częściowo w Azji. Uprawia się go też w Europie Środkowej. Dlatego i w Polsce możemy zobaczyć ostropest z rodziny astrowatych.
Rośnie do dwóch metrów i naprawdę wyglądem przypomina oset. Chodzi o jedno lub dwuletnią roślinę z szerokoeliptycznymi lub jajowatymi liśćmi o kolczastych brzegach. Kwiaty są purpurowej barwy, których owocem jest niełupka z brązowym puchem kielichowym. Właśnie te wykorzystywane są w ludowym lecznictwie i do przygotowania ekstraktów w przemyśle farmakologicznym.
Zbierane są tylko dojrzałe nasiona późnym latem. Są suszone i wykorzystywane do produkcji olejów, tabletek, nalewek i do herbat.
Ostropest jest znany od ponad 2000 lat. Jego stosowanie zalecane było przez starożytnego greckiego lekarza Disokorides i rzymskiego uzdrowiciela Pliniusza.
Bezpośrednia konsumpcja
1. Łyżeczkę kruszonego ostropestu przeżuwać dokładnie co najmniej 45 minut przed jedzeniem.
2. Podczas spożycia zapijać ostropetrzec wodą (150-200 ml na 1 łyżeczkę).
3. Stosować 4 razy dziennie.
4. Ostropest plamisty można stosować jako12-tygodniową kurację. Podwoić dawkę przez pierwsze 2 tygodnie, a następnie stosować 1 łyżeczkę 4 razy dziennie. Po skończonej kuracji należy zrobić 2-4-tygodniową przerwę.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Ostropest najpierw zalać wodą o temperaturze 40 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Do herbaty w imbryku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Pozostawić do zaparzenia na 6 minut, następnie przecedzić.

























Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 1254 kJ / 298 kcal |
Tłuszcze: | 10 g |
z tego nasycone: | 2 g |
Sacharydy: | 3 g |
z tego cukry: | 0,1 g |
Błonnik: | 49 g |
Sól: | 0,02 g |
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

BAWEłNIANE SITKO L - 1 szt.

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

MELISA LEKARSKA (Melissa officinalis) - ziołowa herbata

GUNPOWDER ŚWIĄTYNIA NIEBA - zielona herbata
