MIESZANKA Z GOJI, ARONII I IMBIRU - owocowa herbata
Na spokojne wieczory i zabiegane poranki, na chłodną zimę i gorące lata, dla mądrych dziadków i awanturujących się nastolatków. Herbata jest pełna przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Napój z owoców goji, aronii i imbiru warto mieć pod ręką. Ponadto nie zawiera teiny i sztucznych barwników.
Skład
Kawałki imbiru (imbir, cukier) 25%, Werbena, Liście mięty, Owoce aronii 10%, Kawałki jabłka, Kawałki imbiru 10%, Goji 7%, Naturalny aromat, Płatki róży, Kwiaty malwyNapar i smak herbaty
Napar koloru jasno żółtego pachnie bardzo przyjemnie, świeżo i miętowo. Mieszanka goji, czarnej porzeczki i imbiru zawiera także liście mięty. Gdy ją spróbujesz zaraz rozpoznasz smak słodkiego owocu i świeżość ziół.
Pochodzenie herbaty
Imbir stanowi ponad jedną czwartą objętości herbaty. Zajmijmy się nim na samym początku. Rośliny te prawdopodobnie pochodzą z Chin lub Indii i są wykorzystywane w gastronomii i medycynie ludowej od setek lat. Botanicznie imbir należy do tego samego rodzaju przypraw takich jak: Kurkuma lub Kardamon. Rośnie do wysokości jednego metra, ma wąskie zielone i żółte kwiaty. Jego nazwa pochodzi prawdopodobnie od staroangielskiego słowa gingier. Imbir jest istotnym elementem w kuchni świata. Soczyste i mięsiste kłącze jest konserwowane, gotowane. Dodaje się je do deserów, do produkcji wina lub suszy. Używane jest w Indii, Wietnamie, Chinach, Korei i Japonii. W r. 2013 Imbir wspiął się w globalnej produkcji do koło 2,1 mln ton.
Charakterystyczny zapach i smak imbiru wyrażają się głównie przez obecność olejków eterycznych, zingiberenu i bisabolenu. Imbir zawiera również znaczne ilości potasu, fosforu, magnezu, wapnia i witamin w szczególności z grupy B i witaminę C. Drugim ważnym składnikiem tej herbaty są owoce czarnej porzeczki oraz czarna aronia melanocarta. Tradycyjna medycyna wykorzystuje je dla wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Wierzy się też, że mają wielką moc uzdrawiania. Krzew liściasty produkuje ciemne prawie czarne jagody, które mogą być spożywane w stanie surowym, jako przetwór w soku lub suszony. Gotować można z niego dżemy, kompoty czy użyć do produkcji wina i brandy.
Owoce Aronii prawdopodobnie jako pierwsi zaczęli używać Indianie Ameryki Północnej. Dziś możemy je także znaleźć pod nazwą syberyjska borówka. Bardzo często uprawiana jest w krajach byłego Związku Radzieckiego. Goja to trzeci podstawowy składnik. W ostatnich latach stała się naturalną częścią żywności Europy. Czerwone owoce Goji (Lycium chinense) rosną na kolczastych krzewach. Ich ojczyzną są północne i zachodnie Chiny. Przez ponad 2 tysiące lat mieszkańcy wykorzystują ich lecznicze efekty. Owoce te wyróżniają się wyjątkową ilością przeciwutleniaczy, witamin C, E i B.
Efekty herbaty
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
100 °C | 8-10 minut | 1 łyżeczka na 150 - 200 ml |
Sposób przygotowania
- Herbatę zaparz gorącą wodą o temperaturze 100 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml wody.
- Do dzbanka dodaj 1 łyżeczkę więcej.
- Po 8 - 10 minutach (przykryć) odcedź.
Potrzebujesz porady?
Wartość energetyczna: | 10 kJ / 2 kcal |
Tłuszcze: | 0.1 g |
z tego nasycone: | 0.1 g |
Sacharydy: | 0.5 g |
z tego cukry: | 0.3 g |
Białka: | 0.1 g |
Sól: | 0.01 g |
17. 10.
27. 9.