

MACA RED BIO - proszek
Roślina wzmacniająca z wysokości. Tak mówili w swoim języku Inkowie Peruwiańscy o macy. Wierzyli, że ich bogowie przysłali im plony macy, a biorąc pod uwagę jej korzystne efekty i zdolności jakie ma, nie można się im dziwić. Jeśli coś zasługuje na tytuł superżywności, to na pewno jest to maca.
Skład
Maca 100%Napar i smak zioła
Kremowy, lekko żółtawy proszek ma ziemisty, łagodny, lekko słodkawy smak.
Pochodzenie zioła
Prawdopodobnie przegapiłbyście ją w krajobrazie. Duże liście, mały wzrost i nijakie kwiaty. Najważniejsze jest ukryte pod ziemią, korzeń. Maca (po łacinie Lepidium meyenii) preferuje środowisko wysokich gór. W Andach, gdzie rośnie, można ją znaleźć na wysokości od 3500 do 4500 m. Jest chroniona przed wszelkimi zanieczyszczeniami, niezależnie od tego, czy jest to gleba, czy powietrze. Region peruwiański jest oczywiście dla niej stworzony. Kiedy próbowali uprawiać macę gdzie indziej, nigdy nie osiągnęli wymaganej jakości premium.
Pierwsze wzmianki o jej występowania sięgają niewiarygodnego 6000 lat wstecz. W Imperium Inków uważano macę za święte jedzenie i wszechmocną naturalną "aptekę". Nawet w dzisiejszym Peru maca ma uprzywilejowaną pozycję, a jej uprawa podlega ścisłemu nadzorowi. Korzenie - bulwy są teraz wyhodowane w około dziesięciu odcieniach. Najczęściej występuje odmiana żółta, czerwona, a czarna należy do rzadkości.
Tradycyjni hodowcy nadal zbierają macę ręcznie. Ostrożnie odcinają zwiędłe liście, które dodatkowo służą jako naturalny nawóz i pozwalają oczyszczonym bulwom wyschnąć na słońcu. Następnie są mielone na bardzo drobny proszek w niskich temperaturach. Ten zawsze wygląda podobnie bez względu na kolor bulwy, ale smak i proporcje ważnych substancji są różne. Czerwona maca jest szczególnie popularna pod tym względem, ponieważ smakuje delikatnie i słodko w porównaniu z innymi odmianami kolorystycznymi, a także jest bogatym źródłem minerałów, witamin itp.
Maca Red BIO jest bezglutenowa, więc nadaje się również dla osób z celiakią. W ostatnich latach jest również bardzo popularną częścią diety wegetarian i wegan. Proszek można łatwo zmieszać z jogurtem, owsianką lub koktajlem. Czerwona maca nie zmienia smaku jedzenia ani napojów, ale sprawi, że będą wyjątkowe.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Sposób przygotowania
Maca jest bardzo łagodnym proszkiem. Można go mieszać do napojów lub żywności. Jest zwykle stosowany w ilości 3-5 g na dzień. Nie należy przekraczać zalecanej ilości.




















Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BUZDYGANEK LIŚCIE (Tribulus Terrestris) - zioło

MACA YELLOW BIO - proszek
