

KUMAMOTO KIKUCHI SENCHA BIO
Doskonały przykład zatoczenia pełnego koła. Woda z rzeki Kikuchi dała to, co najlepsze liściom tej herbaty sencha, które teraz przekażą swoje bogactwo wodzie w czajniczku. Ta pyszna zielona herbata, stworzona przez japońskich mistrzów w otoczeniu nieskazitelnej przyrody, jest pełna mocy umami i zapewnia wspaniałe orzeźwienie dla ciała i umysłu.
Skład
100%Napar i smak herbaty
Jasnozielony napar przeplata się ze złotymi refleksami. Krągły, intensywny smak jest pełen słodkich nut, bez typowej cierpkości, z wyczuwalnym posmakiem umami.
Pochodzenie herbaty
Pośrodku najbardziej wysuniętej na południe wyspy Japonii, Kyushu, leży prefektura Kumamoto. Przepływa przez nie rzeka Kikuchi, ceniona za swoją czystość i bogactwo minerałów. Znajduje się ona również w pobliżu najwyższego czynnego wulkanu Aso, który z kolei dostarcza glebie ważnych składników odżywczych. To tylko niektóre z powodów, dla których uprawiane tu herbaty zielone są symbolem najwyższej jakości oraz doskonałej harmonii aromatu i smaku, a ponadto mogą być uprawiane w sposób ekologiczny, tj. bez obróbki chemicznej.
Sama herbata uprawiana jest w dolinie Kikuchi, znanej w całej Japonii z pięknego krajobrazu poprzecinanego rzeką o tej samej nazwie i zapierającej dech w piersiach gry kolorów jesiennych liści, która o tej porze roku przyciąga tysiące turystów. Ale nie tylko z tego mieszkańcy są słusznie dumni. Szybko wspięli się na dziewiąte miejsce w kraju w produkcji ekskluzywnych herbat zielonych.
Dlatego gdy wiosną odbywa się zbiór liści herbaty, jest to wielkie święto dla całego regionu. Zbiory są oczywiście w całości wykonywane ręcznie, a późniejsze parzenie i zwijanie w cienkie, bogate zielone igiełki odbywa się z szacunkiem i miłością do herbacianego rzemiosła. W rezultacie otrzymujemy herbatę o świeżym aromacie i smaku, bez trawiastego posmaku.
Sencha jest uważana za prawdopodobnie najpopularniejszy rodzaj zielonej herbaty. W Japonii tradycyjnie pije się ją głównie po posiłkach, aby pobudzić trawienie i obudzić umysł, który może być uspokojony przez pełny żołądek. Możecie jednak rozkoszować się filiżanką pysznego Kumamoto Kikuchu Sencha BIO zawsze, gdy macie ochotę na sporą dawkę energii zapakowaną w słodkie odurzenie z imponującym zakończeniem w postaci niezwykłego smaku umami.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Zalać zieloną herbatę w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml wody. W przypadku parzenia herbaty w czajniczku należy dodać 1 dodatkową łyżeczkę.
Wlać wodę o temperaturze 70°C. Zalewanie wodą o wyższej temperaturze może spowodować, że herbata będzie miała gorszy smak i zapach.
Czas parzenia 2-3 minuty (w filiżance pod przykryciem), następnie przecedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

JAPAN GYOKURO HISUI BIO - zielona herbata

JAPAN SENCHA SHIZUOKA BIO – zielona herbata
