Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Kenia Kangaita FOP - czarna herbata

Kod: 1762

Tylko pierwsze pędy i pąki! Młode, miękkie listki drzew herbacianych uprawianych w wysokich górach Kenii gwarantują wspaniałe herbaciane doznania. Kenia Kangaita FOP ma intensywny smak, w którym łatwo można odróżnić owoce i przyprawy. Jest świetna z mlekiem, ale jeśli wolicie mocny napój, przygotujcie go bez dodatków. Przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi klasycznych czarnych herbat.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
57,0 zł /250 g 22,8 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Środy, 7. 6. 2023
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Kenia
Region
Region:
Mount Kenja
Smak
Smak:
Owocowy, Przyprawiony, Intensywnie
Dla dzieci
Dla dzieci:
od 12 lat
Zbiór
Zbiór:
Ostatni zbiór
Wysokość n.p.m.
Wysokość n.p.m.:
2000 m

Skład

Herbata czarna Kenja Kangaita FOP 100%

Napar i smak herbaty

Kenia Kangaita FOP zapewnia napar o pięknym, miedzianym kolorze. Smak można określić jako słodki, intensywny, ale zrównoważony. Znajdziecie w nim zarówno owocowe nuty, jak i atrakcyjne ślady przypraw. Mimo, że jest to mocna herbata, jest gładka i delikatna.

Świetnie smakuje z odrobiną mleka, można też spróbować jej subtelnie posłodzonej. 

Pochodzenie herbaty

Herbata jest jedną z podstawowych upraw w Kenii i dlatego poświęca się jej dużo uwagi. Większością rolników prowadzących mniejsze plantacje opiekuje się Kenya Tea Development Agency, której zadaniem jest zarządzanie zbiorem, przetwarzaniem, produkcją i sprzedażą kenijskiej herbaty. Nadzoruje 66 zakładów przetwórczych i ponad pół miliona rolników.

Kraj Afryki Wschodniej jest czołowym eksporterem czarnej herbaty, znanej jako CTC (Crush, Tear, Curl). Taka herbata przypomina malutkie kuleczki, ponieważ liście herbaty są zgniatane, rwane i zwijane. Inaczej jest w przypadku Kenya Kangaita FOP, która w swojej nazwie nosi słowa Flowery Orange Pekoe, co oznacza, że jest to herbata całolistna, sporządzona z pąków i pierwszych liści. Dzięki temu herbata ma delikatny i pyszny smak.

O kenijskiej herbacie mówi się, że smakuje "inaczej". Miłośnicy herbaty opisują ją jako „rześką”, bogatą i mocną w smaku, a jednocześnie lekką i bardzo przyjemną. Natura ma niezaprzeczalny udział w wyjątkowości kenijskich czarnych herbat. Drzewa herbaciane wyrastają z głębokiej czerwonej gleby, która jest bogata w minerały, plantacje są otoczone lasem deszczowym i znajdują się na wysokości około 2 000 metrów. Długie godziny nasłonecznienia, a także sprzyjające warunki opadowe, pozwalają krzewom wytwarzać duże ilości antyoksydantów i innych substancji odpowiedzialnych za niepowtarzalny aromat i smak powstałego naparu. Plantacje bardzo często prowadzone są w systemie rolnictwa ekologicznego, dzięki czemu krzewy nie mają kontaktu z przemysłowo produkowanymi nawozami czy zabiegami.

Fabryka Herbaty Kangania, z której pochodzi ta herbata, jest specjalistą w przetwarzaniu wysokiej jakości herbat ortodoksyjnych i otrzymała certyfikat Fair Trade.

Teraz dodamy tylko procedurę przetwarzania czarnej herbaty, abyście mieli komplet informacji. W kenijskich ogrodach herbacianych zbiory przeprowadza się ręcznie i bardzo ostrożnie, produkując odmiany wysokiej jakości. Po zerwaniu pracownicy pozwalają liściom krótko zwiędnąć, a następnie rolują je, aby rozbić ich strukturę i rozpocząć proces utleniania. Na tym etapie konieczne jest monitorowanie temperatury herbaty, jej wilgotności oraz czasu, w którym następuje utlenianie. Po osiągnięciu przez herbatę pożądanych cech sensorycznych, trafia ona do suszarni. Na koniec trzeba ją posortować, zapakować i przygotować do wysyłki.

Efekty herbaty

Czarna herbata
Efekty czarnej herbaty

Wzór opakowania herbaty

Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.

Przygotowanie herbaty

Temperatura 100 °C Czas przygotowania 2-3 minut Množství 1 łyżeczka na 150 - 200 ml

Sposób przygotowania

Czarną herbatę zalać wodą o temper. 100°C w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml.
Aby zaparzyć herbatę w czajniczku, dodać dodatkowo 1 łyżeczkę.
Parzyć przez 3-5 minut (filiżanka przykryta), następnie odcedzić.

Smak i nuty:
Intensywność
Gorycz
Ilość teiny
Jakość
Kilkakrotne zalewanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


CEYLON  ORANGE PEKOE - czarna herbata
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

CEYLON ORANGE PEKOE - czarna herbata

Dwa słowa: czyste i świeże. Ceylon Orange Pekoe ma to co najlepsze, czego od czarnej herbaty oczekujemy. Bardzo dobra o wysokiej jakości i bardzo zachęcająca. Klasyka z prowincji, gdzie herbata jest uprawiana od 1870 roku, nie zawiedzie. Lekko pikantna herbata rozgrzeje zdrętwiałe palce i doda energii podczas wędrówki zaśnieżonymi szlakami. Dotrzeć do niej można także w upalne letnie popołudnie w mieście -  przyniesie Ci dobry nastrój i chęć do dalszej pracy. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
43,8 zł /250 g 17,5 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Środy, 7. 6. 2023

RUKERI RWANDA OP BIO - czarna herbata
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

RUKERI RWANDA OP BIO - czarna herbata

Jedna z najlepszych afrykańskich herbat smakuje słodko karmelowo. Raz dwa ulegniecie jej pełnemu i autentycznemu smakowi. Organiczna czarna herbata Rukeri Rwanda OP pochodzi z wzgórz nad jeziorem Kivu. Miejscowe plantacje słyną z wysokiej jakości herbat, nic więc dziwnego, że istnieje duże zapotrzebowanie na ich zbiory. Jeśli tęsknicie za słońcem, wolnością i radością, wybierzcie listeczki z Rukeri. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
54,0 zł /250 g 21,6 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Środy, 7. 6. 2023

Gruzińska czarna herbata Kolkhida
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

Gruzińska czarna herbata Kolkhida

Atrakcyjny napój do całodziennego popijania - tak można opisać tradycyjną gruzińską herbatę Kołchida. Wyjątkowe liście herbaty z wyjątkowego miejsca na pograniczu Europy i Azji oczarują Was delikatnym, ale trwałym smakiem o słodowo-korzenno-cytrynowym aromacie. Rolnicy sadzą drzewa herbaciane pod pięknie kwitnącymi paulowniami, tzw. drzewami cesarskimi, które stwarzają im idealny mikroklimat i zapewniają pożądany cień. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
92,1 zł /250 g 36,8 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Środy, 7. 6. 2023
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm| Zniżka za zapisanie się do ManuTips »