

Kenia Kangaita FOP - czarna herbata
Tylko pierwsze pędy i pąki! Młode, miękkie listki drzew herbacianych uprawianych w wysokich górach Kenii gwarantują wspaniałe herbaciane doznania. Kenia Kangaita FOP ma intensywny smak, w którym łatwo można odróżnić owoce i przyprawy. Jest świetna z mlekiem, ale jeśli wolicie mocny napój, przygotujcie go bez dodatków. Przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi klasycznych czarnych herbat.
Skład
Herbata czarna Kenja Kangaita FOP 100%Napar i smak herbaty
Kenia Kangaita FOP zapewnia napar o pięknym, miedzianym kolorze. Smak można określić jako słodki, intensywny, ale zrównoważony. Znajdziecie w nim zarówno owocowe nuty, jak i atrakcyjne ślady przypraw. Mimo, że jest to mocna herbata, jest gładka i delikatna.
Świetnie smakuje z odrobiną mleka, można też spróbować jej subtelnie posłodzonej.
Pochodzenie herbaty
Herbata jest jedną z podstawowych upraw w Kenii i dlatego poświęca się jej dużo uwagi. Większością rolników prowadzących mniejsze plantacje opiekuje się Kenya Tea Development Agency, której zadaniem jest zarządzanie zbiorem, przetwarzaniem, produkcją i sprzedażą kenijskiej herbaty. Nadzoruje 66 zakładów przetwórczych i ponad pół miliona rolników.
Kraj Afryki Wschodniej jest czołowym eksporterem czarnej herbaty, znanej jako CTC (Crush, Tear, Curl). Taka herbata przypomina malutkie kuleczki, ponieważ liście herbaty są zgniatane, rwane i zwijane. Inaczej jest w przypadku Kenya Kangaita FOP, która w swojej nazwie nosi słowa Flowery Orange Pekoe, co oznacza, że jest to herbata całolistna, sporządzona z pąków i pierwszych liści. Dzięki temu herbata ma delikatny i pyszny smak.
O kenijskiej herbacie mówi się, że smakuje "inaczej". Miłośnicy herbaty opisują ją jako „rześką”, bogatą i mocną w smaku, a jednocześnie lekką i bardzo przyjemną. Natura ma niezaprzeczalny udział w wyjątkowości kenijskich czarnych herbat. Drzewa herbaciane wyrastają z głębokiej czerwonej gleby, która jest bogata w minerały, plantacje są otoczone lasem deszczowym i znajdują się na wysokości około 2 000 metrów. Długie godziny nasłonecznienia, a także sprzyjające warunki opadowe, pozwalają krzewom wytwarzać duże ilości antyoksydantów i innych substancji odpowiedzialnych za niepowtarzalny aromat i smak powstałego naparu. Plantacje bardzo często prowadzone są w systemie rolnictwa ekologicznego, dzięki czemu krzewy nie mają kontaktu z przemysłowo produkowanymi nawozami czy zabiegami.
Fabryka Herbaty Kangania, z której pochodzi ta herbata, jest specjalistą w przetwarzaniu wysokiej jakości herbat ortodoksyjnych i otrzymała certyfikat Fair Trade.
Teraz dodamy tylko procedurę przetwarzania czarnej herbaty, abyście mieli komplet informacji. W kenijskich ogrodach herbacianych zbiory przeprowadza się ręcznie i bardzo ostrożnie, produkując odmiany wysokiej jakości. Po zerwaniu pracownicy pozwalają liściom krótko zwiędnąć, a następnie rolują je, aby rozbić ich strukturę i rozpocząć proces utleniania. Na tym etapie konieczne jest monitorowanie temperatury herbaty, jej wilgotności oraz czasu, w którym następuje utlenianie. Po osiągnięciu przez herbatę pożądanych cech sensorycznych, trafia ona do suszarni. Na koniec trzeba ją posortować, zapakować i przygotować do wysyłki.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Czarną herbatę zalać wodą o temper. 100°C w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml.
Aby zaparzyć herbatę w czajniczku, dodać dodatkowo 1 łyżeczkę.
Parzyć przez 3-5 minut (filiżanka przykryta), następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

YUNNAN BLACK PREMIUM - czarna herbata

SUMATRA BOP1 BAH BUTONG – czarna herbata
