

JAPAN SHIZUOKA GABALONG BIO - zielona herbata
Zróżnicowany świat zielonych herbat z krainy wschodzącego słońca wciąż może zaskakiwać. Skosztujcie napoju, w którym doskonale łączy się tradycyjne mistrzostwo w produkcji najlepszych liści herbaty i rygorystyczne podejście naukowe. Japońska Gabalong krótko mówiąc, dobrze zrobi ciału i duszy, a także zadowoli kubki smakowe.
Skład
Zielona herbata GABALONG 100%Napar i smak herbaty
Napar o pięknie złotym kolorze z mnóstwem zielonych iskier ma pełny i bogaty smak, w którym gra główna rolę przyjemna słodycz i słynne umami. Nazwa tego piątego smaku, jak się go nazywa, oparta jest na japońskim wyrażeniu określającym coś delikatnego i pysznego.
Pochodzenie herbaty
Gabalong, Gabaron lub po prostu herbata GABA. Pod tymi wszystkimi nazwami znajdziecie herbatę, która jest jednym słowem unikalna. Rośnie w pięknym otoczeniu prefektury Shizuoka na wyspie Honsiu. Tzw. japońska riwiera oprócz naturalnego piękna, malowniczych zatok i zapierającego dech w piersiach widoku na najwyższą górę Fuji, ma idealne warunki do uprawy herbaty.
Odmiana herbat Yabukita, która jest typowa dla tego regionu, nie tylko skutecznie znosi chłodne dni, ale zapewnia hodowcom listeczki świeżego koloru i najwyższej jakości. Tym, co czyni Gabalong wyjątkową herbatą, jest sposób jej wytwarzania. Po ręcznym zebraniu następuje kilka godzin fermentacji azotu. Następnie liście umieszcza się w workach na około 14 godzin, zanim nastąpi gotowanie na parze, podobnie jak w przypadku innych japońskich herbat zielonych.
To niekonwencjonalne użycie azotu jest zasadniczo spowodowane naukowym odkryciem profesora Tojiro Tsushida, który w 1984 roku szukał sposobu na dłuższe utrzymywanie świeżej herbaty. Zastosowanie azotu doprowadziło jednak do nieoczekiwanego uświadomienia sobie, że stężenie w tak potraktowanych liściach gwałtownie wzrosło GABA (kwas gamma-aminomasłowy). Jego pozytywny wpływ na organizm ludzki został potwierdzony dzięki wielu badaniom, które zyskały status herbaty leczniczej w Japonii.
Japońska Shiozuka Gabalong jednak dzięki niekonwencjonalnej fermentacji zyskała bardzo specyficzne cechy charakteru, szczególnie kuszący aromat kwiatowo-ziołowy, słodkawy smak z subtelną nutą masła i niezapomniane doświadczenie związane z umami w pierwszym naparze. Liście zachowują bogaty zielony kolor i nieregularne rysy. Wypijcie filiżankę herbaty, która dzięki niezwykłemu połączeniu nauki i tradycyjnego rzemiosła zapewni Wam unikalne doświadczenie pełne pozytywów.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Zieloną herbatę zalać wodą w temper. 70-80 °C w proporcji 1 łyżeczka wody na 150-200 ml.
- Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę na więcej.
- Czas ekstrakcji wynosi 2-3 minuty (przykryty kubek) a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

JAPAN KUKICHA - zielona herbata

JAPAN BANCHA PREMIUM- zielona herbata
