

GUARANA PROSZEK - zioło
Kiedy się powie Paulinia Cupana będziesz wiedzieć? A co z Guarana? Taka nazwa będzie prawdopodobnie bardziej znana . Dołącz go do cudów Amazonii, którego skutki ujawnili Indianie mieszkający nad brzegiem rzeki Orinoko i Rio Negro. Stosowali go chyba na wszelkie dolegliwości zdrowotne. Wypróbuj go także ty. Tak, jest gorzki, ale jednocześnie słodki i ziołowy. I pachnie jak kakao.
Skład
Nasiona guarany 100%Napar i smak ziół
Pójdziemy na szczerość - guarana w postaci drobno zmielonego proszku jest po prostu gorzka. Ale nie niejadalna. Za to pachnie bardzo przyjemnie, kakaowo i mimo gorzkości można znaleźć w niej trochę słodkiego i ziołowego posmaku.
Pochodzenie zioła
Naturalne siedliska tej pnącej rośliny z wielu przydomkami znajdziemy w Brazylii, Ekwadoru, Wenezueli, Kolumbii, tropikalnych częściach Ameryki i Afryki. Nasiona przywieźliśmy z Brazylii. Plantatorzy i producenci wykazali ich organiczne pochodzenie i zawartość wszystkich cenionych substancji.
Guarana można znaleźć pod nazwą Kukura cupana, Brazylijskie kakao, waranna, guarana ... Ale zawsze chodzi o Guranę czyli Paullinia cupana, pnący krzew o cienkich pędach, które często rozrastają do długości 12 metrów. Łodygi są silnie wyżłobione, liście są duże i parzystopierzaste. Paulinia ma małe białe lub żółte kwiaty zebrane w groniaste kwiatostany wyrastające w kątach liści. Owocami są kapsułki z jednym dużym czarnym ziarnem, które znajduje się w czerwonej mięsistej skórce i przypomina ludzkie oko. Indianom podobno przypominała złe oko, które związane jest z legendą ... Według niej, duchy zabiły indyjskiego chłopca (czasami mówiono, że to był wąż) i z jego oczu, które matka chłopca wsadziła do ziemi, wzrosła pierwsza Paulinia. Kto zjadł jej nasiona przypominające oczy, zyskał jego młodzieńczą siłę i młodość.
Do Europy Paulinia dotarła później, przyczynił się do tego jezuicki misjonarz Joao Felipe Bettendorf w końcu 17 wieku. Pisemne zapisy pokazują, że Indianie uprawiali Paulinię na plantacjach jeszcze zanim Krzysztof Kolumb odkrył Amerykę. Pierwsza analiza chemiczna została przeprowadzona już w 1700 przez niemieckiego botanika Theodore von Martius, który odizolował substancję, którą nazwał guaraniną, pierwotnie nazywaną kofeina. Badania z połowy 20 wieku potwierdziły, że Guarana jest całkowicie nietoksyczna i pomaga leczyć wiele chorób i dolegliwości.
Dla potrzeby medycyny ludowej i klasycznej nasiona Paulinii są mielone na drobny proszek. Suplementy diety są wytwarzane z nich przez dodanie różnych środków wiążących i aromatów.
Z Guarany można wytwarzać mnóstwo napojów także alkoholowych, także dodaje się ją do żywności.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Sposób przygotowania
Łyżeczkę Guarany wsypać do napoju (sok owocowy, herbata, mleko, kakao, sok) lub do żywności (jogurt, smoothie).

























Potrzebujesz porady?

15. 5.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BUZDYGANEK LIŚCIE (Tribulus Terrestris) - zioło

GUARANA YERBA MATE ENERGY
