GUARANA PROSZEK - zioło
Kiedy się powie Paulinia Cupana będziesz wiedzieć? A co z Guarana? Taka nazwa będzie prawdopodobnie bardziej znana . Dołącz go do cudów Amazonii, którego skutki ujawnili Indianie mieszkający nad brzegiem rzeki Orinoko i Rio Negro. Stosowali go chyba na wszelkie dolegliwości zdrowotne. Wypróbuj go także ty. Tak, jest gorzki, ale jednocześnie słodki i ziołowy. I pachnie jak kakao.
Skład
Nasiona guarany 100%Napar i smak ziół
Pójdziemy na szczerość - guarana w postaci drobno zmielonego proszku jest po prostu gorzka. Ale nie niejadalna. Za to pachnie bardzo przyjemnie, kakaowo i mimo gorzkości można znaleźć w niej trochę słodkiego i ziołowego posmaku.
Pochodzenie zioła
Naturalne siedliska tej pnącej rośliny z wielu przydomkami znajdziemy w Brazylii, Ekwadoru, Wenezueli, Kolumbii, tropikalnych częściach Ameryki i Afryki. Nasiona przywieźliśmy z Brazylii. Plantatorzy i producenci wykazali ich organiczne pochodzenie i zawartość wszystkich cenionych substancji.
Guarana można znaleźć pod nazwą Kukura cupana, Brazylijskie kakao, waranna, guarana ... Ale zawsze chodzi o Guranę czyli Paullinia cupana, pnący krzew o cienkich pędach, które często rozrastają do długości 12 metrów. Łodygi są silnie wyżłobione, liście są duże i parzystopierzaste. Paulinia ma małe białe lub żółte kwiaty zebrane w groniaste kwiatostany wyrastające w kątach liści. Owocami są kapsułki z jednym dużym czarnym ziarnem, które znajduje się w czerwonej mięsistej skórce i przypomina ludzkie oko. Indianom podobno przypominała złe oko, które związane jest z legendą ... Według niej, duchy zabiły indyjskiego chłopca (czasami mówiono, że to był wąż) i z jego oczu, które matka chłopca wsadziła do ziemi, wzrosła pierwsza Paulinia. Kto zjadł jej nasiona przypominające oczy, zyskał jego młodzieńczą siłę i młodość.
Do Europy Paulinia dotarła później, przyczynił się do tego jezuicki misjonarz Joao Felipe Bettendorf w końcu 17 wieku. Pisemne zapisy pokazują, że Indianie uprawiali Paulinię na plantacjach jeszcze zanim Krzysztof Kolumb odkrył Amerykę. Pierwsza analiza chemiczna została przeprowadzona już w 1700 przez niemieckiego botanika Theodore von Martius, który odizolował substancję, którą nazwał guaraniną, pierwotnie nazywaną kofeina. Badania z połowy 20 wieku potwierdziły, że Guarana jest całkowicie nietoksyczna i pomaga leczyć wiele chorób i dolegliwości.
Dla potrzeby medycyny ludowej i klasycznej nasiona Paulinii są mielone na drobny proszek. Suplementy diety są wytwarzane z nich przez dodanie różnych środków wiążących i aromatów.
Z Guarany można wytwarzać mnóstwo napojów także alkoholowych, także dodaje się ją do żywności.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Sposób przygotowania
Łyżeczkę Guarany wsypać do napoju (sok owocowy, herbata, mleko, kakao, sok) lub do żywności (jogurt, smoothie).
Potrzebujesz porady?
15. 5.