Ciepły piernik - zielona herbata
Powiedzmy sobie szczerze, że jest to herbata, którą najchętniej pijemy jesienią i zimą. To właśnie wtedy pięknie rozgrzewa i dodaje energii, której może brakować w krótkie dni. Smakuje trochę jak świąteczny piernik, ale na pewno nie sprawi, że przytyjecie o gram. Może wręcz przeciwnie. Sencha, imbir, cynamon, anyż i goździki sprawią, że poczujecie się lżejsi i z pewnością szczęśliwsi.
Skład
Herbata zielona Sencha, Ziarenka chia, Imbir, Cynamon, Anyż, Naturalny aromat, Goździk, AnyżZapach i smak herbaty
Ciepły piernik - zielona herbata smakuje dokładnie tak, jak opisują to jego składniki. Rozpoznacie w niej cynamon, goździki, anyż i imbir, a sencha dodaje subtelnej świeżości. Napar ma jasnożółty kolor i pachnie jak piernik.
Pochodzenie herbaty
Po otwarciu torebki z herbatą, uwagę przykuwa przyjemny aromat przypraw i zauważamy długie zielone igły senchy. To właśnie nadaje jej teinę, a tym samym zdolność do odświeżania i zwalczania zmęczenia. Sencha jest kwintesencją japońskiej herbaty, ale nawet chińscy producenci potrafią ją przyrządzić. I to na najwyższym poziomie!
W Chinach herbaty są zazwyczaj przetwarzane poprzez prażenie na patelni. Kontakt liści herbaty z gorącym dnem dużej metalowej patelni powstrzymuje fermentację i pozwala zachować niepowtarzalny smak i aromat odmiany. Dzięki temu herbata zyskuje również lekko dymny smak, który dodaje jej typowej głębi. W przypadku senchy proces jest jednak inny - fermentację zatrzymuje się poprzez kilkukrotne parzenie herbaty. Rezultat smakuje bardzo świeżo i czysto. Po parzeniu liście są składane, suszone i sortowane. Na końcu znajdują się błyszczące, płaskie igły o trawiastym zapachu, które w gorącej wodzie przekształcają się w całe liście.
Przyjrzyjmy się pokrótce pozostałym składnikom Ciepłego Piernika. Na przykład nasiona chia (Salvia hispanica), ulubione wśród fanów zdrowego odżywiania. Chia zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które m.in. utrzymują prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do naturalnej odporności oraz przyczyniają się do prawidłowej budowy kości. Nasiona chia były spożywane już przez starożytnych Azteków, a według niektórych naukowców były ich podstawowym pożywieniem, uprawianym równie powszechnie jak kukurydza.
Nie mniej interesujący jest imbir, kłącze imbiru lekarskiego (Zingiber officinale) o charakterystycznym ostrym smaku. Podobnie jak nasiona chia, jest ona częścią ludzkiej gastronomii od niepamiętnych czasów. Stosuje się go nie tylko ze względu na jego specyficzny aromat, który podnosi rangę niejednej potrawy, ale również ze względu na zawarte w nim substancje, które przyczyniają się do optymalnego funkcjonowania układu pokarmowego i pozytywnie wpływają na zdolność organizmu do radzenia sobie ze stanami zapalnymi i wirusami.
Wspomnijmy jeszcze o cynamonie, który jest równie aromatycznym składnikiem Herbaty Ciepły Piernik. Jest to kora drzewa cynamonowego (Cinnamomum) wykorzystywana w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Cynamon jest szczególnie poszukiwany ze względu na wysoką zawartość aldehydu cynamonowego, ale także cynamonianu etylu, eugenolu, kumaryny i innych substancji. Dzięki nim ładnie pachnie i korzystnie wpływa na przemianę materii i odporność.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
70-80 °C | 2-3 minut | 1 łyżeczka na 150 - 200 ml |
Sposób przygotowania
Zieloną herbatę zalać wodą o temperaturze 70-80 °C, w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml.
Aby zaparzyć herbatę w czajniczku, dodać dodatkowo 1 łyżeczkę.
Parzyć przez 2-3 minuty (w filiżance pod przykryciem), następnie przecedzić.