

CHINA LUNG CHING BIO - zielona herbata
Smak jest głęboki jak studnia i mocny jak smok. Lung Ching, jak brzmi oryginalna nazwa, przez wielu uważany jest za króla wśród chińskich herbat zielonych. Do dziś jest podawany w najwyższej jakości wybitnym osobistościom na spotkaniach państwowych lub jako cenny prezent wyrażający najwyższy szacunek dla przyjaciół i rodziny. Usiądźcie wygodnie na krześle i zajrzyjcie z filiżanką tej wyjątkowej herbaty na dno legendarnej Smoczej Studni.
Skład
Zielona herbata China Lung Ching BIO 100%Napar i smak herbaty
Piękny jadeitowy kolor to uczta dla oczu, ale najważniejsze w Lung Ching jest idealnie zrównoważony smak z orzechową nutą.
Pochodzenie herbaty
Wiele herbat z oznaczeniem Studnia Smoka jest powszechnie dostępnych na rynku. Jednak jedyna prawdziwa musi pochodzić z górzystej prowincji Zheijang położonej w południowo-wschodniej części Chińskiej Republiki Ludowej. A jeśli, tak jak w naszym przypadku, jest to Lung Ching z okolic słynnego jeziora West Lake, możecie być pewni, że skosztujecie absolutnie wyjątkowej herbaty najwyższej jakości i najwyższej klasy.
Mówi się, że napój zyskał swoją nazwę od studni na plantacji herbaty pośród pięknej naturalnej scenerii wyściełającej West Lake. Według legendy około 250 n.e.w tej okolicy była wielka susza, a rolnicy od dawna modlili się o deszcz. Jeden taoistyczny mnich przybył do studni i odkrył legowisko smoka. Poprosił go o wilgoć, a w tym momencie chmury zeszły ze wszystkich stron, ratując plony. Jako wyraz podziękowania następnie nazwano herbatę Studnia Smoka.
Już w VIII wieku naszej ery wspomniał o nim Yu Lu, pisarz i mistrz herbaty, w swojej dotychczasowej książce o słynnej chińskiej herbacie. W czasach Imperium Qing była nazywana herbatą cesarską i z czasem zbudowała wyjątkową pozycję jako napój narodowy. Do niedawna hodowcy podobno wysyłali do rządu najwyższej jakości Lung Ching zamiast podatków.
Zbiór Studni smoka musi odbyć się na początku kwietnia, zanim nadejdą wiosenne deszcze. Tylko pierwsze liście z pąkami są zbierane ręcznie, a następnie rozkładane na tacach z wikliny. Po kilku godzinach rozpoczyna się pierwsza runda obróbki cieplnej. Liście są kompresowane przed bardzo gorącym powietrzem i dopiero wtedy są starannie pieczone w dużych garnkach pod ścisłym nadzorem.
Najlepszy Lung Ching można rozpoznać po czterech podstawowych cechach. Suszone liście powinny zazwyczaj mieć płaski kształt spowodowany tłoczeniem powietrza w wysokiej temperaturze, a powstały napar musi oczarować Was unikalnym zielonym jadeitowym kolorem, orchideą przypominającą zapach i słodkawym zakończeniem.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Herbatę zieloną zaparzyć wodą o temp. 70-80 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
2. Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
3. Czas ekstrakcji 2-3 minuty (pod przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

GOLDEN TIPPY ASSAM FTGOP 1 MOKALBARI - czarna herbata

CEYLON HIGH GROWN OP - czarna herbata
