

Chai Latte BIO - proszek
Napój herbaciany, który jest natychmiast pod ręką! Chai Latte BIO to mieszanka ekologicznie uprawianych składników i mleka, którą wystarczy wymieszać z gorącą wodą. Smakuje podobnie do klasycznej Masali, słodko i pikantnie. Może rozgrzać, poprawić samopoczucie i uspokoić. Oprócz ekstraktu z czarnej herbaty zawiera cynamon i wanilię.
Skład
Organiczny cukier trzcinowy, Odtłuszczone mleko w proszku BIO, Słodka serwatka w proszku BIO, Czarna herbata - ekstrakt BIO 2%, Naturalny korzenny aromat BIO, Sól BIO, Cynamon mielony BIO, Proszek waniliowy BIONapar i smak herbaty
Chai Latte BIO nie jest herbatą, do której jesteśmy przyzwyczajeni. Jest to drobny proszek do zmieszania z gorącą wodą lub mlekiem. Jego smak można opisać jako słodki, przyjemnie pikantny. Wyczuwalny jest głównie cynamon i wanilia.
Pochodzenie herbaty
Masala Chai, którą inspirowana jest ta mieszanka, to tradycyjny indyjski napój przyrządzany z herbaty, mleka, przypraw i słodzika. "Masala" w języku hindi oznacza mieszankę przypraw, a "chai" oznacza herbatę. Zazwyczaj Masala Chai jest gotowana na kuchence lub nad ogniem i podawana na gorąco.
Być może każda rodzina ma swój własny tradycyjny przepis na Masala Chai. Ale podstawowe składniki pozostają, są to liście herbaty, mleko, kardamon, cynamon, imbir i goździki. W niektórych regionach dodaje się do nich pieprz, anyż lub koper włoski. Do aromatyzowania używa się cukru i miodu.
Popularność tej herbaty już dawno przekroczyła granice Indii, nic więc dziwnego, że ludzie w krajach zachodnich również lubią ją pić. I że inspirują się nią, tworząc podobne mieszanki. Chai Latte BIO jest jedną z nich.
Bazuje na czarnej herbacie organicznej jakości. Pochodzi z ogrodu, w którym do uprawy chińskich drzew herbacianych (Camellia sinensis) nie stosuje się żadnych nawozów, oprysków ani zabiegów produkowanych przemysłowo. Cynamon i wanilia są uprawiane w ten sam przyjazny dla środowiska sposób.
Cynamon jest zwykle zbierany na obszarach tropikalnych i subtropikalnych (Indie, Sri Lanka, Indonezja i Chiny) z drzewa cynamonowego (Cinnamomi), które pochodzi z Azji Południowej. Jest to jego wewnętrzna kora o silnym i słodkim smaku. Jest często dodawany do potraw, takich jak desery, ciastka, sosy mięsne, curry itp. Cynamon zawiera wiele związków bioaktywnych, w tym olejki eteryczne, garbniki i kumaryny. Najważniejszym składnikiem jest aldehyd cynamonowy, który nadaje mu charakterystyczny smak i zapach.
Przypomnijmy pokrótce wanilię, której smak nadaje Chai Latte BIO słodki charakter. Wanilia pozyskiwana jest z owoców drzewa waniliowego (Vanilla), rośliny z rodziny storczykowatych pochodzącej z Meksyku. Przyprawa ta jest produkowana poprzez suszenie i fermentację zielonych owoców wanilii. Jest bogata w przeciwutleniacze, ale także w niektóre minerały (magnez, potas). Wanilia jest najczęściej spotykana w słodkich deserach, perfumach i wielu produktach kosmetycznych.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
Sposób przygotowania
1.Wymieszać Chai Latte BIO w gorącej wodzie lub mleku w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml
2. Ostudzić do komfortowej temperatury i wypić.

























Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 1519 kj / 374 kcal |
Tłuszcze: | 0,5 g |
z tego nasycone: | 0,3 g |
Sacharydy: | 77,2 g |
z tego cukry: | 75,9 g |
Białka: | 14 g |
Sól: | 2,16 g |
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

DZIECIĘCE MARZENIE NATURALNA - owocowa herbata

EARL GREY - KWIAT NIEBIAŃSKI – czarna herbata
