

Ceylon OP1 - czarna herbata
Mówi się, że Dimbula jest prawdziwym miejscem narodzin cejlońskiej herbaty. Liście z wysokich wzgórz mają cudownie pełny, lekko pikantny smak. Ceylon OP1 należy do tak zwanych herbat śniadaniowych. Dodajcie do niej kroplę mleka i rozpocznijcie dzień tak, jak lubiicie.
Skład
Czarna herbata Cejlon OP 1 100%NAPAR I SMAK HERBATY
Ceylon OP1 – czarna herbata po zalaniu gorącą wodą daje napar o barwie od ciemnobrązowej do brązowoczerwonej. Pachnie bardzo wyraziście i przyjemnie, w smaku można wyczuć pełnię, słodycz i pikantne zakończenie. Herbata ta jest doskonała z odrobiną mleka, można ją również dosłodzić miodem lub cukrem.
POCHODZENIE HERBATY
Ta czarna herbata pochodzi z miejsca dosłownie pokrytego ogrodami herbacianymi. Dimbula leży na zachodnich zboczach Wyżyny Środkowej, której warunki klimatyczne pozwalają chińskiemu drzewu herbacianemu (Camellia sinensis) wytwarzać delikatne, soczyste i niezwykle aromatyczne liście. Nic dziwnego, że region ten jako pierwszy został wybrany przez rolników z Cejlonu do uprawy drzewek herbacianych. Stało się to na początku lat siedemdziesiątych XIX wieku.
Jak sugeruje opis herbaty (OP oznacza Orange Pekoe, czyli pąki liściowe), jej liście były zrywane ręcznie i bardzo delikatnie przez pracowników. Jest to bardzo ważne, aby nie uległy one przedwczesnemu utlenieniu. Po zakończeniu zbiorów herbata trafiała do zakładu przetwórczego, gdzie pozostawiano ją do zwiędnięcia, a następnie wyciskano z niej sok. To działanie na materiał biologiczny rozpoczęło naturalne utlenianie enzymów. Cały proces, podczas którego herbata zmienia swój aromat, kolor, temperaturę i smak, musi być dokładnie monitorowany. W momencie, gdy osiągnie ona swoje maksimum, fermentacja zostaje zakończona w suszarni. Następnie herbata jest sortowana i pakowana.
Jeśli chcecie delektować się tą klasyczną czarną herbatą jak Anglik, wrzućcie kostkę cukru do filiżanki przed nalaniem herbaty. Będzie się ona stopniowo rozpuszczać. Nie bójcie się dodać odrobiny zimnego mleka. Napój powinien mieć pomarańczowy kolor. Istnieją zwolennicy odwrotnej procedury - najpierw mleko, potem herbata - ale dziś nie ma ku temu powodu. W ten sposób ludzie parzyli herbatę w czasach słabej jakości porcelany o cienkich ściankach, aby chronić swoje cenne filiżanki przed pękaniem.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Czarną herbatę zalać wrzątkiem (100°C) w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml
Dodać 1 łyżeczkę dodatkowo do parzenia herbaty w czajniczku.
Czas zaparzania 3-5 minut (przykryty kubek), następnie przecedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

YUNNAN BLACK PREMIUM - czarna herbata

RUMIANEK (Matricaria chamomilla) - kwiat
