

CANCHALAGUA - zioło
Gdybyśmy żyli wśród Indian, to wtedy nierzucające się w oczy zioło z małymi żółtymi kwiatami byłoby integralną częścią naszego domu. Jednak tam nie przebywamy. Dlatego powinniśmy zioło Canchalagua dołożyć do naszej apteczki właśnie teraz. Powodów do zrobienia tego jest wiele. Przede wszystkim jest ono przyjacielem dobrego trawienia, pięknej skóry i dobrze funkcjonującej wątroby. Indiańskie kobiety używają jego wywaru przy nieregularnym cyklu (miesiączce). Bądźmy jak Indianie, zdajmy się na przyrodę!
Skład
Canchalagua 100%Napar i smak herbaty
Zioło Canchalagua nie poraża swoim smakiem i zapachem, ale także nie odpycha. Napój jest delikatnie ziołowy w smaku. Wywar ma jasno żółty kolor.
Pochodzenie herbaty
Botanicy nadali tej bardzo ciekawej roślinie polską nazwę żyworódka (Schkuhria pinnata), jednak częściej występuje pod nazwą Canchalagua (czyt. kanczalagua). W Ameryce Południowej, skąd pochodzi, nazywają ją także escoba de anisillo, escobilla, mata-pulgas lub tacowe. Obecnie Canchalagua uprawia się również w Afryce i Ameryce Północnej.
Jak właściwie wygląda? Wyobraźcie sobie roślinę jednoroczną z prostymi, długimi szypułkami, które wyglądają jak cieniutkie, suche gałązki. Wyrasta na wysokość maksymalnie pół metra, ma liście o długości około 4 centymetrów, których krawędź jest zazwyczaj ząbkowana. Canchalagua zakwita żółtymi, niesamowicie drobnymi kwitami. Bardzo dobrze czuje się na dużych wysokościach nad poziomem morza (2-3 tys. Metrów), na suchych obszarach. Pokrywa pagórki i grzbiety gór, często spotykana w pobliżu zabudowań gospodarczych.
Jako pierwsze używały tego zioła w celach leczniczych pierwotne ludy koczownicze z plemienia Ketchwa, zamieszkujące Andy. Działanie i zastosowanie Canchalaguazostały szczegółowo opisane w starożytnym meksykańskim spisie leków oraz w publikacji znanego amerykańskiego botanika James A. Duke zatytułowanej „Medicinal Plants of Latin America” (Rośliny lecznicze Ameryki Łacińskiej).
Nać tego zioła jest bogata przede wszystkim w germakranolidy, heliangolidy, flawonoidy seskwiterpenowe i związki siarki. Istnieje kilka sposobów przygotowania. Oprócz klasycznego ługowania w gorącej wodzie możecie wypróbować również gotowanie. Napełnijcie garnek do około 1/3 pojemności ziołem i zalejcie 1 l zimnej wody źródlanej. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez 5 minut. Po chwili stygnięcia, odcedźcie. Tak przygotowany napój można przechowywać w lodówce Odwar podawać z cytryną, pomarańczą, cynamonem lub miodem.
Wywaru nie wolno podawać dzieciom i kobietom w ciąży. Istnieje ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej oraz objawów nadwrażliwości na światłowstrętu.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Około 5 g Canchalagui zalewamy 1 litrem gorącej wody (o temperaturze 80 ⁰C).
- Pozostawiamy ługować przez 10-15 minut a następnie odcedzamy.
- W razie potrzeby można dosłodzić miodem.
- Napój pijemy ciepły, w ilości 1 kubek 2-3 razy dziennie.




















Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

OKRĄGŁE SITKO NA ZIOŁA ø 62mm

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CHANCA PIEDRA ( Phyllantus niruri linn ) - zioło

MARCO - zioło
