

BAN ZHANG MOUNTAIN - 357g - Pu Erh
Edycja limitowana wyjątkowej herbaty Pu Erh jest warta uwagi. Ban Zhang Mountain był wyprodukowany w 2011 roku, ze starych, dziko rosnących krzewów herbacianych. Zbiór nie był łatwy. Trzeba pójść do dżungli i pieczołowicie zbierać najlepsze listki. Twardo strzeżony postęp produkcyjny przemieni je w wielkie, płaskie kołacze, które należą do tego najlepszego, co możecie posmakować z Pu Erh.
Skład
Czerwona herbata Pu Erh 100%Napar i smak herbaty
Jaki będzie miał smak ten wyjątkowy Pu Erh, to zależy od was. Sposób przygotowania i ilość naparów bardzo jasno okaże się w ostatecznej odsłonie. Ogólnie można powiedzieć, że czeka na was delikatna ziemistość, świeżość, i długi słodki posmak. Pierwszy napar ma bardzo ciemny, nieprzejrzysty kolor.
Pochodzenie herbaty
Ban Zhang Mountain ma w Chinach ponad 1000 letnią historię. Jego zbiór i produkcja przebiegają tradycyjnymi metodami. A te nawet dziś się nie zmieniają.
Nazwę otrzymał od wioski Lao Ban Zhang Village, jej obywatele dali światu tę herbatę. Wioska jest położona na południowym zachodzie słynnej herbacianej prowincji Yunnan, w okolicy Xishuang Banna. Wysokie góry ze średnią roczną temperaturą 18,7, są prawie połowę roku ukryte w gęstej mgle. Krzewy herbaciane rosną blisko granic Maynmaru, na około 310 hektarach. Według dokumentów urzędowych chodzi o krzewy stare ponad 100, 200 lat nawet i 800 lat.
Najstarszy zapis o produkcji herbaty w Lao Ban Zhang Village jest z roku 1476. Życie całych pokoleń mieszkańców jest silnie związane z herbatą. Chińskie krzewy herbaciane (Camellia sinensis) sadzili i zbierali w górach od dawna. Dzisiaj w wiosce żyje i mieszka 117 rodzin. Większość dodaje swój produkt, od roku 2007, do koncernu Chen Sheng Tea Factory. I tak istnieje 28 rodzin, które produkują herbatę sprasowaną do cegieł lub kołaczy dla małych herbacianych przedsiębiorców lub dla kolekcjonerów, którzy często odwiedzają wioskę. Trzeba też coś powiedzieć o naturalnych warunkach, w których herbata rośnie.
Dlatego, że krzewy są (i były) sadzone w naturalnym środowisku, żyją w symbiozie z innymi roślinami tamtejszych głębokich lasów. Pozostawiono je żyć swoim życiem, nie dostajążadnych nawozów i opatrunków chemicznych. Bardzo efektowny system ekologiczny chroni je przed szkodnikami a ich listkom daje niezamieniony smak i zapach.
O jakości herbaty Ban Zhang Mountain mógł się przekonać i Mao Ce-tung, ponoć wielki herbaciany smakosz. W 1950 roku była dla niego wybrana specjalna przesyłka.
Jak piszemy we wstępie, dokładnego opisu produkcji Pu Erh nie dowie się nikt inny niż członek rodziny, która go produkuje. Można tylko powiedzieć, że do Ban Zhang Mountain zbiera się tylko pąki i 3-4 najbliższe listki. Rolnicy je krótko zagrzeją na patelniach. Nazywają to „zabiciem zielonej“. Potem je zwijają i walcują. Następnie trzeba suche, zielone listki nawilżyć, przykryć i poddać fermentacji. Ta może trwać 50 i więcej dni. Później herbata jest suszona, segregowana i sprasowana.
Dla herbat Pu Erh jest typowe, że dojrzewają jeszcze po sprasowaniu, co umożliwia im osiągnąć pełnię ich smaku i aromatu. Bardzo stare Pu Erh są odpowiednio drogie.
Bang Zhang Mountain był sprasowany w roku 2011 i magazynowany w bardzo wymagających miejscowych warunkach. Wilgotność powietrza chińskiego Yunnanu nie da się porównać z tą, jaka panuje w Europie. W kombinacji wielu faktorów powstaje zacna herbata, bardzo smaczna, gładka i nadająca się do całodziennego popijania.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Pu Erh zalać wrzątkiem w proporcji jeden mały kawałeczek o wielkości 1 łyżeczki na 150 - 200 ml.
- Do herbaty przygotowywanej w dzbanku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas parzenia 3-5 minut (pod przykryciem), później odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

PU ERH MINI TOU CHA -15 lat

PU ERH BEENG CHA - 357g
