ZIMOWA WIŚNIA - owocowa herbata
Jakie to cudowne przeżycie usiąść w zimie pod kwitnącą czereśnią? Spróbujmy sobie to wyobrazić...Z zielonej korony starego drzewa spadają białe kwiaty. Powietrze jest świeże. Wystarczy wziąć głęboki oddech. Wdychamy słodkie wiśnie, cynamon i kokos. Jest cisza, ręce grzeje ciepły kubek z kwiatami.
Skład
Kawałki jabłka, Rodzynki, Wysuszone wiśnie (wiśnie, cukier) 10%, Chipsy kokosowe, Kawałki marchwi, Naturalny aromat, Kardamon, Ryż, BurakNapar i smak herbaty
Jak inaczej może wyglądać herbata Zimowa wiśnia niż magicznie czerwono. Napar ma atrakcyjny kolor. A także pięknie pachną wiśnie i cynamon. Po pierwszym łyku można rozpoznać słodkie i kwaśne smaki owocowe, pokreślone kokosem, cynamonem i odrobiną ostrego kardamonu.
Pochodzenie
Jabłka, winogrona, wiśnie, ale również kokos, kardamon oraz buraki czerwone. Z tą sypaną herbatą wygraliśmy. Oczywiście chodziło nam o maksymalne dostrojenie smakowej kompozycji i maksymalna dawka witamin i przeciwutleniaczy, na które w okresie zimy jest większe zapotrzebowanie. Wszystkie owoce kupujemy u certyfikowanego dostawcy. Przetwarza on tylko dojrzale i zdrowe owoce, które są krojone na duże kawałki i suszone mrozem. Liofilizacja to bardzo delikatny sposób konserwowania, w którym nie dochodzi do zdewaluowania zdrowych substancji. Co więcej owoc zachowuje swój naturalny kolor, smak i zapach. Jabłonie lub wiśnie nie trzeba prezentować. W obu przypadkach chodzi o liściaste drzewa, które naturalnie występują w strefie umiarkowanej półkuli północnej. Na świecie istnieje wiele ich odmian. W przypadku owoców jabłoni mówimy o Malwicy, jabłka dojrzewają od sierpnia do września. W Polsce zaczęto jabłonie hodować w 9.wieku
Każdego roku na świecie urodzi się ponad 40 mln ton jabłek. Popularność zyskały swym doskonałym smakiem, zawartością witaminy C i E oraz składników mineralnych -potas i żelazo. Jedzenie jabłka jest bardzo korzystne dla zdrowia.
Owoce czereśni to pestkowce. Na naszym terenie wiśnie są uprawiane od 12 wieku. Mimo to, że słodkie czerwone owoce są postrzegane bardziej jako składnik do ciast, ich wpływ na zdrowie konsumentów jest bardzo korzystny. Wiśnie zawierają bardzo dużą część magnezu, żelaza, wapnia, potasu, jodu, fosforu, cynku i krzemu. Wśród nich także witaminy C, A, P, E i B. Mają one korzystny wpływ na proces trawienia, wzrost kości i zębów, funkcjonowania tarczycy. Trzecim ważnym elementem herbaty Zimowa wiśnia jest cynamon-kora cynamonu. Używany jest od ponad 6 tysięcy lat. W polskiej kuchni obecny od 15 wieku. Cynamon jest używany do walki z infekcją, do łagodzenia bólu i wsparcia funkcji układu nerwowego.
Efekty herbaty
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
100 °C | 8-10 minut | 1 łyżeczka na 150 - 200 ml |
Sposób przygotowania
- Herbatę zaparz gorącą wodą o temperaturze 100 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml wody.
- Do dzbanka dodaj 1 łyżeczkę więcej.
- Po 8 - 10 minutach (przykryć) odcedź.
Potrzebujesz porady?
Wartość energetyczna: | 13 kJ / 3 kcal |
Tłuszcze: | 0.1 g |
z tego nasycone: | 0.1 g |
Sacharydy: | 0.7 g |
z tego cukry: | 0.3 g |
Białka: | 0.1 g |
Sól: | 0.01 g |