Potrzebujesz porady?
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Efekty żurawiny
Co mają wspólnego indyk i żurawina? No właśnie - Święto Dziękczynienia! Amerykanie uwielbiają żurawinę w czasie tego święta, w kuchni wykorzystują żurawinę prawie do wszystkich potraw i napojów a nawet dekorują nią swój dom. O ich tradycji możecie myśleć co chcecie, ale akurat podwyższona konsumpcja żurawiny to naprawdę dobry pomysł.
Powinno tak być przez cały rok a to dlatego, że żurawina:
- skutecznie pomagają w leczeniu dolegliwości dróg moczowych,
- obniża ryzyko powstania kamieni nerkowych,
- pomaga na prawie wszystkie stany zapalne
- ma korzystne działanie dla serca i układu kostnego
- poprawia ogólny stan jamy ustnej i niweluje nieprzyjemny zapach
- zapobiega rozwojowi nowotworów
- zwalcza infekcje dróg oddechowych
- usuwa wrzody żołądka
- spowalnia niepożądane oznaki przedwczesnego starzenia się
Żurawina to przepiękne czerwone jagody rosnące na płożącym się krzewie o niższym wzroście. Żurawina wielkoowocowa, bo taka jest jej nazwa, pierwotnie rosła w Ameryce Północnej a do świata rozprzestrzenili ją kolonizatorzy. Zasmakowała im, pomimo jej cierpkiego smaku a najważniejsze jest to, że bardzo szybko zauważyli jej pozytywne działanie na ludzkie zdrowie.
Zostało to nawet potwierdzone przez współczesną medycynę, która skupiła się na prewentywnym oddziaływaniu żurawiny a następnie w walce z rakiem włącznie a także z leczeniem dróg moczowych. Koniecznie należy dodać, że te czerwone owoce w testach wygrały!
Dlatego, że żurawina występuje również w naszym środowisku, znajduje się pod ochroną. Z tego względu spotykamy na półkach sklepowych owoce sprowadzone z zagranicy (najczęściej właśnie z USA, którzy są głównym producentem). Żurawinę znajdziemy we wszystkich możliwych formach – świeże owoce, suszone, mrożone, wyciśnięte w sokach.
Borówka wielkożurawinowa, też się ją tak nazywa, dojrzewa na przełomie lata i jesieni. Wyśmienicie nadaje się do sosów, dżemów i deserów, ale pysznie smakuje też jako syrop czy też suszona w mieszankach herbacianych.
Wielką ostrożność w jej stosowaniu powinny zachować osoby zażywające leki rozrzedzające krew, alergicy na aspirynę, lub osoby mające kamienie nerkowe. We wszystkich tych przypadkach zalecamy wcześniejsze konsultacje z lekarzem prowadzącym.