Potrzebujesz porady?
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Efekty rabarbaru
Jeden z niewielu przedstawicieli warzyw, który konsekwentnie wygrał swoje miejsce w przygotowywaniu deserów. Rabarbar, w czasach, gdy cukier był tylko dla bogatych, działał jako objawienie, a słodki placek z rabarbarem był powszechnie kochany. Soczyste łodygi są popularne ponownie, tym razem ze względu na korzyści zdrowotne.
A te są znaczne:
- jest naturalnym środkiem przeczyszczającym,
- wspiera funkcję mózgu, serca i nerek,
- wzmacnia kości,
- jest przydatny w zmniejszaniu wagi,
- jest polecany w leczeniu raka w ramach rekonwalescencji,
- łagodzi nieprzyjemne objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego,
- poprawia wzrok,
- odżywia skórę i działa jak naturalny kolor włosów,
- jest korzystny dla prawidłowego krążenia krwi.
Ale z rabarbarem i jego integracja, to nie jest takie proste. W 1947 roku nawet stanął przed sądem. W Stanach Zjednoczonych, decydowano czy jest to owoc czy warzywo i chociaż światowa nauka ma w tym jasno, miejscowy sąd zidentyfikował go jako owoc. Dzięki temu handlowcy zyskali możliwość płacenia niższych podatków i ceł.
Tak czy inaczej jego korzyści dla naszego zdrowia zostały docenione przez Chińczyków już tysiące lat temu. Rabarbar stopniowo się rozszerzał i można go teraz znaleźć niemal wszędzie. Dzięki temu można go znaleźć na sklepowych półkach w zasadzie przez cały rok.
Jest to roślina o wysokości do dwóch metrów, z której konsumowane są tylko czerwone ogonki. Smak ma orzeźwiający, słodko kwaśny. Bardzo popularny oprócz wspomnianych deserów, jest również w kompotach, dżemach lub syropach. Zachowuje soczystość w postaci wysuszonej, często możecie go znaleźć w mieszankach herbacianych.
W przypadku rabarbaru jest zawsze wymagana cieplna obróbka liści, ponieważ w stanie surowym są toksyczne.