Potrzebujesz porady?
Zadaj Pytanie
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Efekty opuncji
Opuncja to owoc jednego z najbardziej znanych jadalnych kaktusów. Jest również znana nam jako nopal. I tak, właśnie z tego wysuszonego sukulentu pochodzi mąka na chleb nopalny.
Poznajcie się z kolczastą dumą Meksyku:
- obniża poziom cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi i reguluje trawienie,
- pomaga przy redukcji masy ciała,
- pomaga zapobiegać powstawaniu wrzodów,
- oczyszcza organizm,
- łagodzi kaca i migreny,
- chroni wątrobę i serce,
- eliminuje objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego,
- wzmacnia zęby i kości,
- przyspiesza gojenie się ran,
- łagodzi objawy osteoporozy,
- odżywia skórę, włosy i paznokcie.
Opuncie to jadalny kaktus, którego pierwotnym domem był Meksyk. Jednak stopniowo rozszerzyła się na zachodzie i południu Ameryki Północnej, a po kolonizacji kontynentu została przetransportowana do reszty świata. Ma się dobrze w Europie i Australii, a także w Indiach lub w niektórych częściach Afryki. Niemniej głównymi producentami pozostają Meksyk, Boliwia i Brazylia.
Kolczasta wkładka opuncji jest przetwarzana na dania wegetariańskie i sałatki. Głównym czynnikiem zainteresowania są jednak duże, jasnoczerwone jagody, które można spożywać po obraniu świeże a ich struktura przypomina figi. Zawierają dość dużo nasion, ale są bardzo twarde, co nieco psuje radość z ich spożywania. Bardzo interesujące są jednak liście opuncji. Są one używane do ozdabiania i aromatyzowania potraw oraz podawania w suchej postaci w celu przygotowania smacznego naparu. Opuncji powinny jednak unikać kobiet w ciąży i karmiące piersią, w przeciwnym razie możecie sobie pozwolić na nią do woli