Potrzebujesz porady?
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Efekty młodego jęczmienia
Najlepsze fast food na świecie? Nie oczekujcie niczego w bułce ani smażonego. Jest to młody jęczmień, który w mgnieniu oka da Wam prawie wszystkie niezbędne substancje. I chociaż nasi przodkowie znali go prawie 7000 lat temu, odkrywamy go dziś na nowo.
I wciąż jesteśmy pod jego wrażeniem bo:
- wyrównuje poziom cukru we krwi i zapobiega niepożądanemu odkładaniu cholesterolu,
- ma działanie przeciwzapalne,
- polecany jest w chorobach jelit i przewodu pokarmowego,
- skutecznie odtruwa cały organizm,
- spowalnia oznaki przedwczesnego starzenia się,
- odżywia skórę i eliminuje jej niedobory,
- ułatwia odchudzanie, wspomaga metabolizm i prawidłowe trawienie,
- pomaga ludziom z zapaleniem stawów,
- łagodzi ból związany z migreną,
- działa profilaktycznie przed wystąpieniem zakrzepów krwi.
Jęczmień jako taki był jedną z pierwszych roślin uprawnych, które ludzkość celowo uprawiała. Pierwsze ustalenia dotyczące jego wystąpienia pochodzą z okresu prehistorycznego. Z drugiej strony, młody jęczmień zaczęto konsumować z powodu jego cudownych efektów i smaku później - około 5000 lat pne. Znany i czczony przez Starożytnych Egipcjan, Greków, Rzymian oraz medycynę wschodnią. Szczególnie w czasach starożytnych zielony jęczmień zbudował silną pozycję i został przekazany sportowcom i wojownikom, aby zapewnić im pozaziemską siłę i wytrzymałość. Na kontynent amerykański został przywieziony przez Krzysztofa Kolumba i jest tam do dziś.
Obecnie uprawiana jest praktycznie na całym świecie w strefie klimatu umiarkowanego, ale jego długa tradycja od dawna jest w Europie. Należy jednak zachować odpowiednie warunki klimatyczne, aby zmaksymalizować bogactwo żywieniowe. Potrzebuje dużo słońca, długotrwałego ciepła i odpowiednią wilgotność. Nie każdy młody jęczmień może zaoferować najwyższą jakość i pewność braku stosowaia pestycydów. Dlatego przy zakupie informujcie się o miejscu pochodzenia.
Najczęściej można spotkać go w formie tabletek. Jeśli jednak preferujecie czyste naturalne składniki, zalecamy spróbowanie drobno zmielonego proszku, który rozpuszcza się w wodzie lub dodaje się go do smoothie albo soku. Jego smak może być niezwykły, ale szybko go polubicie. Ponadto jego spożycie nie ma istotnych ograniczeń, więc każdy może odnieść korzyści zdrowotne.