Potrzebujesz porady?
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Efekty Młodej pszenicy
Pszenica - zbieranie tego zboża przed kwitnieniem to świetny pomysł. Jak inaczej można by uzyskać tak niesamowity superfood, jakim jest młoda zielona pszenica.
Z pewnością nie przesadzamy:
- jest niezwykle bogata w witaminy (A, C, E), antyoksydanty i inne ważne substancje
- (żelazo, magnez, wapń itp.),
- skutecznie odtruwa organizm,
- poprawia trawienie,
- pomaga uruchomić metabolizm,
- poprawia zdolności obronne organizmu,
- zwalcza stany zapalne i jest antyseptyczny,
- energetyzuje i wspomaga funkcje poznawcze,
- zapobiega niepożądanemu odkładaniu się cholesterolu i równoważy poziom cukru we krwi,
- wpływa korzystnie na jakość skóry i włosów.
Zielone pędy pochodzą z klasycznie zasianej pszenicy, jaką znacie i widzicie na polach. Zbiór następuje jednak bardzo wcześnie, zanim roślina zdąży zakwitnąć. Dzięki temu młoda pszenica zachowuje swój jasnozielony kolor, a dzięki dużej ilości chlorofilu jest bezglutenowa. Ajurweda i medycyna chińska znają ją ze względu na jej zdrowotne właściwości od wieków. Na Zachodzie jednak jej zastosowanie zostało ograniczone do karmienia zwierząt gospodarskich. Dopiero w latach 30. XX wieku zaobserwowano istotnie pozytywny wpływ młodej pszenicy na zdrowie drobiu i jakość jaj. Potem był już tylko krótki krok do zbadania jej wpływu na ludzki organizm i narodziła się etykieta superfood. Zielona pszenica jest naprawdę cudem żywności, zarówno pod względem odżywczym, jak i pod względem dużej liczby ważnych substancji. Ze względu na łatwość przetwarzania na drobny proszek, jest bardzo popularna do robienia smoothies, ale można też znaleźć przepisy na zupy czy muffiny. W porównaniu z zielonym jęczmieniem, który jest podobny pod wieloma względami, jest bardziej neutralna i mniej "trawiasta" w smaku. Ogólnie jest bardzo dobrze tolerowana, dzięki czemu można się nią cieszyć w rozsądnej ilości przez długi czas. Osoby z różnymi alergiami na rośliny powinny jednak zachować ostrożność - zaleca się mniejsze dawki i monitorowanie ewentualnych reakcji lub konsultację z lekarzem.