Potrzebujesz porady?
Zadaj Pytanie
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Efekty miechunki peruwiańskiej
Wiśnia peruwiańska, rodzynek brazylijski, jagoda peruwiańska albo jagoda inkaska . Chociaż nie wygląda to tak, wszystkie te różnorodne nazwy należą do owoców miechunki peruwiańskiej. Albo do pomarańczowych kuleczek physalis, jakie w ostatnich latach znajdujecie w ofercie sklepów.
A jeśli je przeoczyliście, należy to naprawić:
- chronią przed chorobami zwyrodnieniowymi, takimi jak zapalenie stawów, utrata widzenia centralnego itp.
- wzmacniają odporność i zwalczają stany zapalne,
- przyspieszają uczucie sytości, co docenicie redukując wagę,
- obniżają ciśnienie krwi,
- są korzystne dla naszego układu nerwowego, nerek i wątroby,
- poprawiają wzrok,
- polecane przyszłym mamom dla zdrowszej ciążę,
- stosuje się je w ramach zapobiegania wystąpieniu raka,
- są bogate w przeciwutleniacze.
Chociaż podobno ma pochodzenie z Przylądka Dobrej Nadziei w RPA, najczęściej spotyka się miechunkę peruwiańską w Ameryce Południowej. Naturalnie występuje głównie w Kolumbii, Peru, Boliwii lub Wenezueli. Znajdziecie ją ale i w innych częściach świata, w tym w Europie i Azji.
Jej owoce, pomarańczowe kulki przypominające pomidorki koktajlowe, są owinięte jakby papierowym płaszczem. Physalis utrzymuje długotrwały zapach rzadkiego owocu. W gastronomii jej wykorzystanie jest niestety nadal ograniczone do zwykłej dekoracji. I pomimo bardzo przyjemnego smaku łączącego ananasy i truskawki o lekkiej kwasowości. Z dojrzałych owocu miechunki wytwarza się marmolady i kompoty lub owoce są spożywane suszone. W ten sposób przetworzone owoce pasują do mieszanek herbat albo do jogurtu i koktajli mlecznych.
Konsumowanie nie jest ograniczone, tylko uważajcie na niedojrzałe owoce, które mogą być toksyczne.