Potrzebujesz porady?
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Efekty gruszki
Jeśli powiesz kobiecie, że ma figurę w kształcie gruszki, prawdopodobnie Ci nie podziękuje. Ale jeśli powiesz jej, że jest słodka jak gruszka, będzie zachwycona tak że będzie się czerwienić, uwierz nam. W końcu ten owoc ze swoim słodkim smakiem i swoją soczystością jest symbolem piękna lata.
Co więcej, gruszka - to nie tylko lepkie palce z dojrzałych owoców albo półki pełne kompotów:
- przyspieszają gojenie się ran,
- poprawiają krążenie krwi i mają pozytywny wpływ na pracę serca,
- zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy i zwiększają odporność,
- dzięki wysokiej zawartości błonnika ułatwiają odchudzanie,
- są źródłem kwasu foliowego, substancji niezbędnej dla zdrowego rozwoju płodu,
- wzmacniają kości i walczą z osteoporozą,
- odżywiają i pielęgnują włosy i skórę,
- wyrównują trawienie,
- dostarczają energii.
Gruszy, drzew owocowych jest około 4000 odmian, ale tylko około 30 z nich ma jadalne owoce. Gruszki to owoce ziarnkowe, większość z nich ma określony kształt, w którym górna część pod łodygą jest znacznie cieńsza niż zaokrąglone dno. Dojrzałe owoce mają różny kolor, od żółtego do czerwonego, ale wszystkie odmiany mają typową drobnoziarnistą strukturę.
Grusza to pięknie kwitnące drzewo, które można znaleźć w całej strefie umiarkowanej. Wzmianka o nim pochodzi z czasów starożytnych Grecji i Rzymu, jednak dopiero w ostatnich dziesięcioleciach udało się wyhodować odmiany odporne na choroby takie jak na przykład mączniak.
Gruszki dojrzewają według odmian przez cały rok. Co nie jest ze szkodą, biorąc pod uwagę mnogość metod przetwarzania. Owoce możesz spożywać surowe, dodać do mięsa i sera lub deserów, suszyć, konserwować, przygotować z nich słynną gruszkownice. Delikatne są gorące soki gruszkowe z goździkiem, a nawet z kroplą alkoholu, ale na pewno warto spróbować i kawałki suszonych owoców dodawane do mieszanek herbacianych.
A najlepsze jest to, że wszystkie te pyszności (być może z wyjątkiem gruszkownicy) mogą być spożywane przez wszystkich i w każdej ilości.