Potrzebujesz porady?
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Efekty czarnego bzu
Rozwijają się wszystkie obszary ludzkiej działalności - nawet medycyna. No tak, ale po co opuszczać coś co latami sprawdzone? Mówimy o porządnej ilości lat. Przecież ślady po bezu znaleziono u prehistorycznych ludzi epoki kamiennej i już wtedy wiedzieli, że czarny bez przynosi korzyści.
Swoja uzdrawiającą moc czarny bez zachował i dla nas:
- wiele badań wykazało jego ogromny pozytywny wpływ na odporność,
- ułatwia walkę z grypą i przeziębieniem,
- reguluje trawienie, tłumi zakwaszenie organizmu i wzdęcia,
- używany jest w celu zapobiegania wystąpieniu raka i niektórych problemów z sercem,
- działa przeciw zapaleniom i niektórym problemom urologicznym,
- poprawia stan kości i wzroku,
- jest przydatny w redukcji masy ciała,
- dodaje witalności skórze i włosom,
- reguluje poziom cukru we krwi i obniża poziom niepożądanego cholesterolu.
Owoce bzu czarnego są ciemno niebieskie aż czarne jagody dojrzewające w sierpniu. Ze względu na ich właściwości, ludzie używają je od pradawna, nawet „ojciec medycyny” Hipokrates śpiewał o nich.
Rosną raczej na północnej półkuli, hojnie występują w Europie i Północnej Ameryce.
Zgodnie z legendą w każdym bzu czarnym żyje duch czarodzieja lub czarodziejki. Jeśli człowiek chce pozbierać jagody czy posiekać krzak, musi odmówić magiczne zaklęcie, w innym przypadku może go spotkać coś złego. Te powieści raczej pochodzą z tego że bez czarny ma wiele gatunków a tylko mała ilość z nich ma jadalne owoce. Niektóre jagody zawierają nawet niewielką ilość cyjanku, co przy większej ilości i długotrwałej konsumpcji, może być śmiertelne. Tak czy owak wspominany przez nas czarny bez na szczęście należy do wyjątków, który nie zabiera życia.
Wręcz odwrotnie, ma bardzo intensywny, przyjemnie kwaśno-słodki smak, jest wykorzystywany do produkcji domowych win i likierów, do syropów i herbat.
Zaleca się jedzenie jagód bzu czarnego w formie suszonej lub gotowanej, a po trzech miesiącach regularnego stosowania należy raczej zrobic krótką przerwę, po której znowu można je podjadać albo popijać.