

YERBA MATE SYLWETKA
Doprawione Mate jest wielkim hitem.Zarówno dla kogoś, kto od dawna lubi napój południowoamerykańskich Indian, jak i dla eksperymentatorów i odkrywców ciekawych nowatorskich smaków i aromatów. Niezależnie od tego, co myślicie o interesujących nutach i intrygujących efektach Yerba Mate powinniście dać szansę także jego jabłkowej wariacji. Zadba ono na przykład o waszą sylwetkę.
Skład
Yerba Mate, Pąki róży, Mięta Nana, Koper włoskiNapar i smak herbaty
Yerba Mate Green Sylwetka jest delikatnie jabłkowa i zarazem przyjemnie ziemista i gorzka. W przeciwieństwie do innych odmian ta Mate jest łagodna. W smaku można poczuć miętę i pikantny koper włoski, dzięki czemu uzyskany napój ma jasnożółty kolor i bardzo ciekawy smak. Docenią go zarówno początkujący jak i doświadczeni konsumenci. Oba warianty - gorąca i mrożona Yerba Mate Zielona sylwetka znajdą swoich fanów.
Pochodzenie herbaty
Yerba Mate, Chimarrao lub Cimarron - wszystkie te nazwy odnoszą się do tradycyjnego napoju Ameryki Południowej, którego użycie jest związane z licznymi rytuałami i tradycjami. Można ja jednak łatwo przygotować zalewając gorącą wodą. Użyj kalabasę i bombillę, lub po prostu zwykły kubek – decyzja należy do ciebie.
Brazylia jest dziś największym producentem Yerba Mate. Według Indian plemienia Guarani legenda opowiadająca o powstaniu Yerba Mate głosi, że Boginie Księżyca i Chmury przybyły odwiedzić Ziemię. Znalazły tam jaguara, który chciał je zaatakować. Zostały jednak uratowane przez starca, który w podzięce dostał nowy rodzaj rośliny, z jakiej można przygotować „napar przyjaźni”. Tak podobno Mate powstało. Mieszkańcy Ameryki Południowej (a po nich także ludzie na całym świecie) Yerba Mate cenią za szereg jej właściwości prozdrowotnych.
Kogo obchodzi, jak Yerba Mate jest produkowana, możemy ujawnić, że liście i gałązki z yerba mate (Ilex paraguariensis) pakowane są do dużych worków i pozostawione do naturalnej fermentacji. Rolnicy ją ukończą przez ogrzewanie materiału roślinnego i ususzenie. Mate następnie jest z powrotem pakowane do worka, gdzie przez 12 do 24 miesięcy dojrzewa w pomieszczeniach o stałej temperaturze. Na koniec Mate jest zmielone, sortowane i pakowane. W końcowej postaci zawiera 95 procent liści i gałęzi 5 procent.
Z podobną nazwą, ale raczej z innymi skutkami zdrowotnymi jest związana mięta pieprzowa. Zioło, które rośnie głównie w Europie Zachodniej zajmuje w tradycyjnej medycynie wysokie miejsce. Ma korzystny wpływ na psychikę, trawienie i skórę.
Owoce z kopru włoskiego zalecane są przez zielarzy do prawidłowego funkcjonowania układu oddechowego, dobrego trawienia i do dezynfekcji.
Oryginalne Południowoamerykańkskie przygotowanie:
Tradycyjnie Mate przygotowuje się w tzw. kalabasie (wysuszona tykwa) i pije się gorącą lub chłodzoną z pomocą bombilli (metalowej słomki).
1. Do kalabasy wsyp 2-3 łyżeczki listków i zalej średnio ciepłą wodą, tak aby listki zyskały mocną konsystencję.
2. Po kilku minutach zalej gorącą wodą i zaparzaj 3 minuty.
3. Delikatnie wsuń bombille do kalabasy i powoli popijaj orzeźwiający napój. Na końcu bombilli znajduje się małe sitko, aby nie dostały się do niej żadne listki. Nie przygotowuj zbyt silnego naparu, aby bombilla się nie zatkała!
4. Ten proces, z jednej porcji mate, można powtarzać pięć razy. Jednak zaparzać można każdorazowo maksymalnie przez 3 minuty.
Można dodać do niej cukier, cytrynę, pomarańczę, rum, koniak lub mleko.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- 1-2 łyżeczki Mate wsypujemy do filiżanki (200 ml) i zalewamy 70-80°C gorącą wodą.
- Pozostawić maks. 3-5 minuty do zaparzenia, potem przecedzić. Im dłużej pozostawisz do zaparzenia tym bardziej napar jest pobudzający. Po 5 minutach zaczyna herbata gorzknieć.
- Z jednej dawki można wytworzyć jeszcze kolejne napary.
- Herbatę można przyprawić cytryną i syropem klonowym.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

SHAPE TEA (HERBATA ODCHUDZAJĄCA) – mieszanka

MIESZANKA ZIOŁOWA PROSTA DIETA - wellness herbata

SYLWETKA MARZENIA BIO - wellness herbata
Przeglądaliście
