

SMACZNE JABŁKO - owocowa herbata
Jabłko poznania dobra i zła, jabłko niezgody, złote jabłko, jabłko spadające ... O czym myślisz, gdy słyszysz słowo jabłko? Może o soczystym, słodkim i szlachetnym popularnym owocu jabłoni. Może o dziennym spożyciu witamin i minerałów. Lub o szarlotce babci? W smaku tej herbaty znajdziesz zapach i smak tych czerwonych owoców. Pić można ją w wersji ciepłej gorącą lub mrożonej. W obu wersjach jest orzeźwiająca i zawsze przynosi dobry nastrój.
Skład
Kawałki jabłka BIO, Naturalny aromat, Kwasek cytrynowyNapar i smak herbaty
Smaczne Jabłko herbata owocowa daje lekko żółtawy napar o słodkim aromacie i smaku. Można je opisać jako słodkie i orzeźwiająco kwaśne lub po prostu jabłkowe.
Pochodzenie herbaty
Skąd są te jabłka? Oczywiście z jabłoni. O liściastych drzewach z białymi i różowymi kwiatami każdy w Europie Środkowej wie. Zasadniczo jednak występuje w strefie umiarkowanej. Jabłka (Malus) botanicy klasifikują do rodziny róży, wyróżnia się 35 gatunków i 7500 odmian. Są to długowieczne rośliny, żyją około 60-80 lat i mogą urosnąć do 15 metrów. Owocem jabłoni jest oczywiście jabłko - mięsiste owoce ziarnkowe dojrzewające od sierpnia do września.
W historii jabłonie i jabłka odgrywają niezastąpioną rolę. Zastanów się tylko nad pierwszym grzechem, rozpętaniem wojny trojańskiej lub znacznie później odkryciem przez Newtona prawa grawitacji. Jabłka występują także w legendach. Uprawę ich w starożytnej Grecji wspomina Teofraseresos (około 287 pne. n. l.). Szczepienie jabłoni używali Rzymianie w czasach starożytnych i odtąd drzewa są również popularne w całej Europie. Największy boom jabłoni rosnącej w Europie sięga czasów panowania Karola Wielkiego, który w roku 812 nakazał sadzić je w cesarskich ogrodach. W naszym kraju jabłonie uprawiane są od 9. wieku.
W Polsce jabłko należy do najczęściej uprawianych owoców. W 2003 roku liczba jabłoni wzrosła o prawie 10 milionów. Światowa produkcja stanowi około 50-60 mln ton rocznie. Największym eksporterem jabłka są Chiny, Chile, Włochy, Francja i USA. W Czechach w 2008 roku zebrano 154.000 ton jabłek.
Jabłka wyróżniają się zawartością witaminy C i przeciwutleniaczy. Jabłka bogate są w potas, fosfor, sód i wapień. Spożywane w stanie surowym, można je także suszyć. Stosowane są do przygotowania ciast, soków i musów.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Wsypać 1-2 łyżeczki do kubka, zalać 200 ml wodą o temperaturze 100 ⁰C.
- Odczekać 8-10 minut, zaparzać pod przykryciem.
- Odcedzić i pić kilka razy dziennie.




















Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 13 kJ / 3 kcal |
Tłuszcze: | 0.1 g |
z tego nasycone: | 0.1 g |
Sacharydy: | 0.7 g |
z tego cukry: | 0.3 g |
Białka: | 0.1 g |
Sól: | 0.01 g |
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

INDIAŃSKIE ZŁOTO - owocowa herbata

ORZEŹWIAJĄCA BRZOSKWINIA - owocowa herbata
