

OMAN KORZEŃ (Inula helenium ) - zioło
Znacie dziewięćsił? Taką nazwę ludową nadano omanowi ze względu na zdolność pozytywnego wpływu na proces gojenia. Zielarze zalecają stosowanie suszonego korzenia prawie dwumetrowej rośliny również do łagodzenia kaszlu i niestrawności. Z omanu można przygotować herbatę lub tak zwane wino omanowe. Zioło rosnące pierwotnie na Kaukazie i w Azji Wschodniej może być używane także przez kobiety w ciąży i dzieci.
Skład
Oman 100%Napar i smak herbaty
Przygotujcie się na orientalny aromat omanu przypominający kadzidło oraz intensywnie gorzki smak naparu.
Pochodzenie herbaty
Nawet piękna Helena Trojańska nie mogła oprzeć się czarowi omanu wielkiego. Rzekomo jego kwiaty zabrała ze sobą porwana przez dzielnego Parysa. I stąd wzięła się jego łacińska nazwa - Inula helenium.
Oman to wieloletnia, bogato rozgałęziona roślina o dużych liściach i jasnożółtych kwiatach. Zazwyczaj dorasta do wysokości półtora metra, jednak można spotkać i 3 metrowe łodygi. Można się na niego natknąć na łąkach i poboczach dróg od Hiszpanii po zachodnie Chiny. Preferuje zacienione miejsca i żyzną glebę.
Moc korzenia omanu wielkiego była znana już w chińskiej medycynie ludowej, medycynie ajurwedyjskiej, a także nie umknęła uwadze uzdrowicieli w starożytnej Grecji i Rzymie. A z jego prozdrowotnych właściwości korzystali nie tylko ludzie. Bardzo ważną rolę odegrał w leczeniu zwierząt, przede wszystkim koni i owiec.
Jednak dobroczynny wpływ na ludzkie zdrowie przeważył, i dlatego do dziś wytwarza się z niego krople, nalewki i syropy. Najprostszym sposobem uzyskania z omanu tego, co najlepsze jest oczywiście przygotowanie naparu z suszonego korzenia. Mogą go pić również kobiety w ciąży i karmiące. Również w przypadku tego zioła obowiązuje zasada przyjmowania w rozsądnych ilościach przez okres maksymalnie ośmiu tygodni.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Oman zalać wodą o temp. 100 ° C w stosunku 1 łyżka na 250 ml.
2. Do przygotowania herbaty w dzbanuszku dodać 1 łyżkę więcej.
3. Pozostawić do zaparzenia na 10 minut. a następnie przecedzić.




















Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KORZEŃ LUKRECJI (Glycyrrhiza glabra) - zioło

WERBENA NAĆ (Herba verbenae) -zioło
