

MATCHA JAPAN ORIGINAL PREMIUM BIO 30g
Oryginalna Japońska Matcha Hikari, przeznaczona do celów obrzędowych w ceremonii parzenia herbaty. Jest starannie dobrana i wyprodukowana wyłącznie z liści herbaty najwyższej jakości. Liście ostrożnie się parzy, wysusza i mieli kamieniem z granitu i ten sposób wytwarzania nie zmienia się już od 800 lat.
Skład
Zielona herbata Matcha Japan Premium Organic 100%Więcej informacji na temat herbaty z MATCHA ORIGINAL JAPAN PREMIUM BIO
Oryginalna ceremonialna Matcha Hikari Opakowanie 30 gram w podarunkowej puszce BIO - ORGANIC
Matcha jest w przeciwieństwie innych herbat zielonych. Jest mielona i spożywana w całości. Dzięki temu wykorzystane są wszystkie substancje czynne, takie jak witaminy, minerały, przeciwutleniacze i włókna. Wykorzystanie jest 15 razy większe niż w zwykłej zielonej herbacie.
Przez co najmniej 1 godzinę trwa mielenie granitowym kamieniem w celu wytworzenia 30 gramów tej luksusowej herbaty. Napar Matchy ma jasny zielony kolor z intensywnym delikatnie słodkim smakowym doświadczeniem, które zachwyci każdego konesera.
Matcha ma wysokie stężenie L-theaninów i aminokwasów, zawiera również witaminy, przeciwutleniacze, substancje mineralne i włókna. Wszystko to daje naturalną energię, która trwa przez 3-6 godzin.
Według chińskich źródeł (3 wiek n.e.) zielona herbata w tej formie była używana jako "lekarstwo" do leczenia obrzęków, gorączki i wielu innych problemów. Około 1190 roku japoński buddyjski mnich przyniósł do Japonii tą herbatę i pokazał jej nowy sposób przygotowania i picia jako napoju. Sposób przygotowania był zbliżony do dzisiejszego, drobny proszek herbaty wsypano do gorącej wody i zmieszano.
Kolor:
Kolor jest szmaragdowy
Smak:
Miękka i słodka, z odrobiną cierpkości.
Metoda przetwarzania:
Matcha jest wykonana tak samo jak Gyokuro czyli z chińskich liści herbacianych (Camellia sinensis) zbieranych bardzo wczesną wiosną. Ok. 20 dni przed zbiorem krzewy herbaciane zostają pokryte na kilka tygodni dywanikami lub płachtami. Po to, by w cieniu zwiększyła się produkcja chlorofilu i kwasów aminowych. Najdelikatniejsze liście herbaty są wyrywane ręcznie, a następnie przetwarzane parzeniem, suszeniem i cięciem. Liście rozdrabiane są na pył w specjalnych granitowych, ręcznie robionych żarnach. Cały proces jest starannie monitorowany, aby spełnił rygorystyczne normy.
Jakość herbaty
Dla tej herbaty liście zbierane są ręcznie podczas pierwszego zbioru na wiosnę (kwiecień – maj). Słodkość i niezwykły smak dodają herbacie naturalne l-theaninowe aminokwasy i roślinny błonnik.
Matcha herbata i zdrowie
Picie zielonej herbaty jest stosowane ze względu na obecność przeciwutleniaczy, witamin, składników mineralnych, włókien i innych substancji w naturalnej postaci. Matcha wszystkie te substancje zawiera w podwyższonej formie i posiada dużą ilość L-teaniny, które są naturalnymi aminokwasami. Wszystkie te substancje pomagają utrzymać ciało i umysł w lepszej równowadze i osiągnąć większą energię.
Pierwotne przygotowanie herbaty Matcha to kompleksowy i bardzo niełatwy rytuał = tradycyjna japońska ceremonia herbaciana jest ściśle związana z japońską kulturą. Tutaj nie chodzi tylko o popijanie herbaty, ale o kompleksowe estetyczne i społeczne doświadczenie. Opis takiej herbacianej ceremonii to temat na książkę a i jego zrozumienie to kilka lat studiów.
Sposób przygotowania
- Przygotować gorącą i przegotowaną wodę, którą trzeba ochłodzić na 75 °C
- Do miski lub słoiku wsypać pół łyżeczki herbaty Matcha i zalać przygotowaną wodą (około 100 ml).
- Za pomocą trzepaczki do herbaty lub spieniacza mleka wymieszaj i ubij Matchę.
- Rzadka ubita pianka pogrubia po pewnym czasie.

























Potrzebujesz porady?

17. 5.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

BAMBUSOWA ŁYŻECZKA DO HERBATY MATCHA - CHASHAKU

MIOTEŁKA DO HERBATY MATCHA - CHASEN

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BAMBUSOWA ŁYŻECZKA DO HERBATY MATCHA - CHASHAKU

MIOTEŁKA DO HERBATY MATCHA - CHASEN
